OSTEOPORÓZA

Ing. Zdeněk Rozehnal

Tato nemoc je charakterizována ubýváním kostních materiálů. Bývá velmi často příčinou zlomenin, ale je možné osteoporóze účinně předcházet. Název této nemoci pochází z latinského názvu pro řídké kosti "porózní" a znamená progresivní stav, při kterém se zmenšuje hustota kostní hmoty, zeslabuje se struktura.

Příznaky

  • první projevem mohou být silné bolesti v zádech nebo zlomenina a to zpravidla zápěstí, krčku stehenní kosti nebo páteře
  • dalším klinickým příznakem je postupná ztráta tělesné výšky, což provází pomalý vývoj "kulatých" zad
  • při rtg vyšetření zubů může být vidět řídnutí kosti dolní čelisti

Příčiny

Pokles estrogenu po menopauze je přímo spojen se vzestupem osteoporózy u starších žen, protože tento hormon pomáhá tělu vstřebávat vápník a tím udržuje kosti silné. U starších mužů se též může tato nemoc vyvinout, nicméně kostní ztráty jsou méně závažné, protože hustota kostí je u mužů větší než u žen. Dalším rizikovým faktorem je předčasná menopauza, dále nedostatek cvičení a strava s malým obsahem vápníku a chudá na další nutriční látky, které jsou předpokladem k optimální tvorbě kostí. Všeobecně rizika stoupají, máte-li slabé kosti (bílé a asijské ženy mají sklon ke slabší kostře), jste-li po přechodu, trpíte podváhou, máte výskyt osteoporózy v rodině nebo dlouhodobě užíváte kortikoidy.

Jak mohou pomoci doplňky stravy

Správné potravinové doplńky mohou pomoci, pokud je užíváte minimálně půl roku. Lze je používat všechny najednou jako doplněk hormonální léčby i s předepsanými klasickými léky. Problémem může být, pokud užíváte léky proti srážení krve. V případě, že doplňky obsahují vitamín K buďte opatrní, protože ten naopak zvyšuje krevní srážlivost.

Vhodné doplňky stravy:

vápník (v organické formě)    500 mg 2x denně
vitamín D                              10 mcg 2x denně, důležitost především v zimním období, kdy je omezené sluneční záření
hořčík (v organické formě)     250 mg 2x denně, užívat při jídle
bor                                         3 mg denně, snižuje ztráty vápníku, může zvyšovat účinek estrogenů
vitamín C                             500 mg 2x denně, v případě průjmu, snižte dávku
zinek                                    15 mg denně, pokud užíváte zinek více než jeden měsíc, užívejte i 2 mg mědi denně
mangan                                10 mg 2x denně, účastní se kloubního metabolismu

Vápník je důležitý pro udržení silných kostí, vitamín D zajišťuje optimální vstřebávání  vápníku a hořčík i bor pomáhají při přeměně vitamínu D ve využitelnou formu. Pro vstřebávání minerálů je důležitý i zinek, měď a mangan. Přidání dalších klíčových vitamínů a minerálů, především křemíku, vitamínu B6 a kyseliny listové, poskytuje další ochranu. Fytoestrogeny - jde o látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům - pomáhají v redukci projevů menopauzy. Jsou přítomny také ve lněném semínku.

Léčitelské doporučení

Úspěchu dosáhnete rozemletím, případně roztlučením semen řeckého sena = pískavice (Trigonella foenum-graecum) při odvápnění kostí, při nádoru na kosti nebo při zánětu kostní dřeně. Během dne vypijeme 4x půl šálku čaje z řebříčku, z toho se dá do dvou půlšálků půl čajové lžičky mletého semena pískavice, pijeme každý den. K tomu 1x měsíčně aplikujeme plnou koupel z 200 g řebříčku v délce 20 minut, přičemž srdce musí být nad vodou. Kromě uvedeného natíráme tělo dennodenně esencí z řebříčku. Tuto esenci připravíme z květů sbíraných za slunečného dne, dají se do láhve po hrdlo a zalijí 40% lihem - vyluhovat 10 dní na slunci.

Co je dále vhodné

  • pravidelně provádějte zátěžové cvičení, jako je například chůze, cvičení s činkami, při nichž pracují nohy nebo jiné části těla proti odporu
  • přestaňte kouřit, prospěje to nejen Vašim kostem
  • omezte konzumaci alkoholu na jednu až dvě sklenky vína nebo piva denně
  • jste-li po přechodu, zvažte substituční hormonální léčbu
  • jezte stravu bohatou na vápník
  • jezte hodně zeleniny a ovoce, protože obsahují potřebné vitamíny a prvky. Sója je vhodná pro obsah izoflavonů, zvláště genisteinu a daidzeinu, které mají vlastnosti estrogenů

Fakta a rady

  • výzkumníci z Taftovy univerzity v Massachusetts uvedli, že dávka 500 mg vápníku a 17,5 mcg vitamínu D denně dokáže snížit riziko zlomenin u mužů i žen vyššího věku na polovinu. Starší francouzská studie uváděla, že stejné potravinové doplňky užívané po dobu dvou let snížily riziko zlomeniny krčku stehenní kosti u žen vyššího věku o 43%
  • v lidském těle se vstřebá pouze 10% vápníku z potravy, asi proto, že ve stravě našich předků ho bylo daleko větší množství. Následně organismus to kompenzoval snížením vstřebávaného množství
  • zvýšením obsahu křemíku ve stravě se zvyšuje obsah vápníku v kostech, a to i v případě konzumace potravin s nízkým obsahem vápníku, více   křemík  
  • stačí 15 minut na slunci, aby se v těle zvýšila tvorba vitamínu D nezbytného pro správný vývoj kostí. Slabé zimní světlo může tento proces narušit, stejně jako používání ochranných krémů proti slunci s ochranným faktorem vyšším než 6
  • při užívání potravinových doplňků neznamená "více" vždy "lépe". Například zdvojnásobíte-li svojí dávku vápníku, může to nepříznive ovlivnit schopnosti hořčíku, manganu a zinku vyživovat kosti. Nadbytek zinku může potlačovat imunitu
  • nemáte-li žádné příznaky, ale víte o svých rizikových faktorech, požádejte lékaře, zda by nemohl provést test změření hustoty Vaších kostí (je krátký a nebolestivý)
  • 1. Nekonzumujte cizokrajné ovoce: kiwi, mandarinky, pomeranče atd. (jen v omezeném množství). Dováží se nezralé, dozrávají bez sluníčka, obsah vitamínů je minimální, zato obsah organických kyselin maximální. Odvápňují a při značné konzumaci způsobují osteoporózu.
  • 3. Nejezte nic, co obsahuje kyselinu citrónovou, která je z organických kyselin nejagresivnější. Dává se do všech limonád, kromě čisté vody (pouze originální Coca-cola a Pepsi-cola jsou konzervovány kyselinou fosforečnou). Je i ve spoustě potravin a bonbónech. Odvápňuje organismus – způsobuje křeče svalů a leptá sliznice, které pak snadno propouští infekční viry a bakterie
  • 1. a 3. bod viz Lukeší desatero
  • na závěr jedna zkušenost. Moje příbuzná měla dg. tuto nemoc. Po půlročním užívání sezamového semínka lékařka konstatovala s údivem vyléčení

Látka     na 100 g sezamových semínek
B1 -         thiamin 1 mg
B2 -         riboflavin 0,25 mg
B3 -         niacin 5 mg
vápník     500 - 1500 mg
hořčík      350 mg
železo        10 mg
zinek          10 mg
draslík       410 mg
fosfor        890 mg

Černé semínko obsahuje více vápníku než bílé.

Léčivé účinky semen sezamu na lidský organismus jsou tak široké, že jsou  považovány za jedny z nejzdravějších semen vůbec.

  • Sezamová semínka působí příznivě při chorobách očí, vlasů, kůže a nehtů
  • Vysoký obsah zinku podporuje imunitu
  • Příznivě působí také na chod srdce
  • Díky vysokému obsahu vitamínů B1 a B3 a hořčíku s fosforem působí proti depresím a neuróze
  • Zvlhčují sliznici střev, pomáhají tedy při zácpě
  • Zmírňují příznaky menopauzy
  • Pomáhají ke snížení vysokého krevního tlaku
  • Zlepšují látkovou výměnu
  • Díky velkému množství vápníku pomáhají při léčbě osteoporózy
  • Pro vegetariány slouží jako náhrada masa díky vysokému obsahu bílkovin
  • Kvůli vysokému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti
  • Pro ty s nesnášenlivostí na laktózu je sezamové mléko skvělou náhradou kravského mléka
  • Zmírňují nadměrné pocení, především u žen v menopauze

Sezamový olej

Jde o jedlý rostlinný olej vyráběný ze semen sezamu. Sezamová semínka patří mezi první semena ze kterých se olej kdy vyráběl a sezam se řadí mezi jedno z prvních koření vůbec. Sezamový olej využívali již v letech 600 př.n.l. Asyřané jako potravinu, lék i jako léčivé masti. Jeho výroba byla ovšem nákladná.

Výroba sezamového oleje

Sezamový olej se vyrábí lisováním, nebo extrahováním loupaných mletých semínek sezamu. Olej se lisuje za studena a má zlatožlutou barvu, oříškovou vůni a nasládlou chuť.  Extrahovaný olej je zase světle žlutý a jeho vůně i chuť jsou neutrální. Olej se také může vyrábět z pražených semínek, jeho barva je potom červenohnědá a oříšková chuť je intenzivnější. Výroba sezamového oleje je ovšem poněkud náročná a zahrnuje hodně ruční práce.

Složení sezamového oleje

mastná kyselina     minimum %     maximum %
palmitová                   7 %               12 %
palmitoolejová                    stopy     0,5 %
stearová                    3,5 %               6 %
olejová                       35 %             50 %
linolová                      35 %            50 %
linolenová                           stopy       1 %
eikosenová                         stopy        1 %

Léčivé účinky sezamového oleje

  • Stejně jako sezamová semínka podporuje i sezamový olej funkci trávicího a vylučovacího ústrojí
  • Dále podporuje obranyschopnost organismu
  • Pomáhá také k udržení stálé hodnoty cukru v krvi, což je výhodné především pro diabetiky
  • Sezamový olej působí proti kornatění tepen

Použití sezamového oleje

Sezamový olej se používá především v potravinářském průmyslu k výrobě margarínu. Lisované oleje se používají do salátů a k vaření. Nejvhodnější je sezamový tuk na pečení.
Čistý olej se také používá v kosmetickém průmyslu především k péči o suchou pokožku a k péči o vlasy, které přirozeně ztmavuje. Olej se po zahřátí také hodí k masážím. Používá se k výrobě mýdel, pleťových mlék a také je významnou ingrediencí v parfumerii.

Nežádoucí účinky sezamu a sezamového oleje

U sezamových semínek i sezamového oleje nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky, pokud jsou konzumovány v doporučených dávkách. Ovšem vzhledem k nedostatku vědeckých studií zabývajících se nežádoucími účinky sezamu při nadměrné konzumaci, by jejich konzumaci měli omezovat především těhotné a kojící ženy a lidé s onemocněním jater a ledvin. Lidé alergičtí na arašídy mohou být na sezam více náchylní.

Sezamová semínka se dají běžně koupit v obchodech se zdravou výživou a v bio obchodech, stejně tak i sezamový olej.

Další přírodní zdroj vápníku Mák setý (Papaver somniferum)

Mák setý je dalším semínkem bohatým předevšín na vápník. Obsahuje jej 12x více než kravské mléko, dále ve 100 g máku se nachází 18 g bílkovin, 19,5 g vlákniny, 41,5 g tuků, 28 g sacharidů, minerály a vitamíny, především B1 a B12.

Minerál                  Obsah ve 100 g

Vápník                       1438 mg
Fosfor                          870 mg
Draslík                         719 mg
Hořčík                          347 mg
Železo                         9,76 mg
Mangan                     6,707 mg
Měď                          1,627 mg
Zinek                             7,8 mg
Selen                           13,5 mcg

Recept na mákové mléko

Do sklenice nasypeme mák a zalejeme ho vodou.v poměru 1:5. Necháme 12 hodin stát, poté rozmixujeme a přecedíme přes pláténko. Můžeme osladit medem a použít třeba i na přípravu kakaa. Stejným způsobem můžeme připravit mandlové, kokosové nebo ořechové mléko. Při přípravě ořechového mléka je potřeba vodu několikrát vyměnit, aby voda byla světlá.
Výhodou těchto mlék je, že jsou zásadité a tedy nepřekyselují tělo na rozdíl například od džusů. Pochopitelně bez oslazení cukrem. Další vhodná forma užití je mákový olej.

Mákový olej je vhodný na:

  • osteoporózu
  • nepravidelný rytmus srdce
  • anginu pectoris
  • migrény
  • neuropatii
  • chronickou únavu
  • revmatické onemocnění
  • anémii
  • křeče

Makový olej můžete užívat 2x denně - ráno a večer, 1 polévkovou lžíci vždy několik minut před jídlem.

Mákový olej je ceněný v kosmetice a i jako masážní olej protože

  • zvyšuje vlhkost a minerální rovnováhu v kůži
  • velmi dlouho udržuje potřebnou vlhkost kůže
  • kůži dodává sametový vzhled
  • ideální pro suchou a citlivou pokožku
  • v kombinaci s růžovou vodou vyhlazuje vrásky okolo očí

Nadměrný příjem vápníku - jedna z příčin osteoporózy a zlomenin kyčelních kloubů

Fakta:

  • v Řecku mezi roky 1966 - 1977 se průměrná konzumace mléka zdvojnásobila, výskyt osteoporózy se zdvojnásobil
  • v Hong Kongu se za rok 1989 zkonzumovalo 2x více mléka oproti roku 1966 a výskyt osteoporózy se za stejné období ztrojnásobil
  • nejvyšší konzumace mléka je ve Švédsku, Finsku Švýcarsku a Holandsku (300-400 kg/rok). Výskyt osteporózy se prudce navýšil
  • v Austrálii, USA a Novém Zélandě je konzumace mléka 3x vyšší než v Japonsku a současně zlomenin kyčelních kloubů 2,5x vyšší
  • ve skupinách obyvatelstva USA, které konzumují méně mléka, jako například Američané mexického nebo afrického původu, je téměř 2,5x nižší výskyt osteoporózy v porovnání s bílými Američany. A není to z důvodu genetických odlišností
  • u obyvatelstva evropského původu v Chile a Venezuele, kteří konzumují méně mléka je v porovnání s USA, Finskem, Švédskem a Švycarskem výskyt zlomenin kyčelních kloubů nížší více jak 3x
  • Čínaně konzumují velmi málo mléka, jen asi 8 kg na obyvatele za rok. Výskyt zlomenin kyčelních kloubů je u nich jeden z nejnižších na světě. U čínských žen je to až 6x méně v porovnání s USA, kde konzumují 254 kg mléka na obyvatele za rok
  • v ostatních zemích, kde se pije mléko jen zřídka, jako například v Kongu, Guinee nebo Togu (6 kg/rok) je osteoporóza extrémně zřídkavým onemocněním

Na výše uvedené statistiky odpůrci zpravidla reagují: Černoši a Asiaté jsou geneticky odlišní. Je to však nesmysl.

  • osteoporóza u asijských žen žijícich v Asii je o hodně nižší než u těch žijícich v USA. Stejně je tomu i u žen z afrického kmene Bantu žijúcich v Bantu a těch žijícich z USA
  • taktéž konzumace mléka a výskyt zlomenin kyčelních kloubů je o hodně nižší u Černochů žijících v Jižní Africe oproti Černochům žijících v USA

Pro absorpci vápníku je vyžadována aktivita buněk zvané osteoblasty, které jsou také zodpovědné za vytváření kostní matrice, do které se ukládá vápník. Na druhé straně pro vyplavování vápníku z kostí je nutná aktivita buněk nazývaných osteoklasty.

V případě, že se do kostí vstřebá více vápníku, například v důsledku nedostatku estrogenu, zvýší se aktivita jak osteoblastů, tak i osteoklastů. Problémem je, že v procesu vytváření kostní matrice 50-70% osteoblastů zahyne. Čím více je stimulovaná aktivita těchto buněk, tím více jich zahyne.

V případě, že konzumujete zvýšené množství vápníku po celý život, obměna osteoblastů je zvýšená, přičemž mnohým lidem se podaří úspěšně zvýšit hustotu svých kostí. To je také důvodem, proč je průměrná hustota kostí vyšší u obyvatel s vysokou spotřebou mléka. Tento "úspěch" však bývá jen dočasný, protože počet možností kolikrát se mohou buňky rozdělit je daný. Jejich reprodukční schopnost se vyčerpá dříve.

A pokud jenom osteoblasty dokáží vytvářet nové kostní tkanivo, jeho další tvorba se začne snižovat. Toto však neplatí o osteoklastech podílejících se na vyplavování vápníku z kostí. Za běžných okolností nastávají oba procesy současně - tvorba nového kostního tkaniva s ukládáním vápníku i jeho vyplavování z kostí.

Tady je zakopaný pes

V důsledku nedostatku osteoblastů se jeden proces zpomalí a druhý ne. V nedostatečně novovytvářené matrici začnou vznikat póry. Následně vznikne nemoc - osteoporóza.

Znamená to tedy, že samotný vápník je příčinou osteoporózy?

Je to ironické, ale ano - vápník je zodpovědný za svůj vlastní nedostatek. To však platí jen v případě, že je jeho příjem dlouhodobě značně vysoký.

Tak jako v případě ostatních minerálů, tělo za normálních okolností jich z jídla absorbuje je tolik, kolik potřebuje. U vápníku to je cca 200 mg denně do krve. A to bez ohledu na to jestli konzumujete 700 mg, či 1200 mg v podobě doplňků stravy.

Jenže, když jej konzumujete příliš mnoho, míra jeho absorpce se již nedokáže snížit, hranice je cca 1500 mg. Nadbytečný vápník se ukládá do kostí, protože tělo si hlídá hladinu vápníku v krvi. Za normálních okolností se v krvi nachází přibližně 500 mg vápníku. rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší úrovní je 26%, díky třem hormonům, které se starají o tuto rovnováhu.

Po přemístění nadbytečného vápníku do kostí následně dva hormony stimulují vyplavování z kostí ven a třetí hormon odplavování vápníku do moči. Proč se neudrží v kostech? Protože množství v kostech je poměrně přesně dáno. Pokud chcete mít trvale vyšší množství vápníku v kostech, potom musíte trvale přijímat nadměrné množství vápníku.

Problém tu ale je, všechen nadbytečný vápník je zpracováván osteoblasty a osteoklasty. Pokud byste například absorbovali denně do krve 400 mg vápníku místo 200 mg, potom tyto buňky by musely zpracovat za 40 let o 2,9 kg vápníku více.

Vzledem k tomu, že osteoblasty mají rychlejší míru úhynu a obnovy, jejich nedostatek v pozdejším věku začne v matricích kostí vytvářet díry a póry. Podobný účinek na osteoblasty mají i příliš vysoké dávky vitamínu A, zvýšené hodnoty kortizolu a užívání kortikosteroidů, protože predčasně vyčerpávají kapacitu tvorby nových osteoblastů.

Naopak, při optimálním příjmu vápníku kosti stárnou pomaleji, protože nadměrným přísunem vápníku si dokážete zvýšit hustotu kostí, ale na úkor jejich kapacity (znovuobnovování se).

Proto v zemích, kde je nejvyšší průměrná hustota kostí, je i nejvyšší výskyt zlomenin kyčelních kloubů, protože byla vyčerpaná regenerační schopnost osteoblastů.

I tady platí vše s mírou


Množství vápniku v mg na 100 gramů:
Lískové ořechy                 226
Vaječný žĺoutek                140
Brazílske ořechy                132
Zelené olivy                       96
Vlašské ořechy                   87
Fíky                                  54
Borůvky                            44
Pomeranč                          42
Maliny                               40
Kiwi                                  38
Mandarinky                        33

Mateřské mléko                  32
Kokos                                20
Hroznové víno                    18
Meruňky                            16
Ananas                              16
Švestky                             14
Losos                                13
Makrela                             12
Červený meloun                 11
Banán                                 9

Dospělí a děti vždy potrebují na kg tělesné váhy méně vápníku než novorozenci. Jídlo pro dospělé proto nepotřebuje obsahovat víc vápniku jako mateřské mléko (kravské mléko obsahuje 4x větší množství vápníku než mateřské).

Zdroj: https://www.4.waisays.com/ExcessiveCalcium.htm (Excessive Calcium Causes Osteoporosis)

Odborníci z Harvardu prohlašují, že mléko není součástí zdravého stravování

Mléko je jedna z živočišných potravin, u které se podařilo vzbudit zřejmě nejsilnější dojem, že bez jeho konzumace se neobejdeme a že vynechat ho ze svého jídelníčku je nezodpovědné hazardování se zdravím (přestože více než polovina lidstva konzumaci mléka vůbec nezná a rozhodně jim nechybí). Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého jedení (Healthy Eating Plate), která je určena americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahrazuje překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu.

Zdůrazňují, že na rozdíl od předchozích doporučení, není toto nové doporučení ovlivněno lobbisty z řad potravinářského průmyslu a z potravinové pyramidy navrhuje úplně vyřadit mléko a mléčné produkty, zejména díky nebezpečí zvýšeného rizika rakoviny (častá spotřeba mléčných výrobků zvyšuje riziko rakoviny prostaty a pravděpodobně i vaječníků) a kvůli vysokému podílu nasycených tuků.

Experti z Harvardu ve své zprávě navrhují, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák (dvojnásobný obsah vápníku než v mléce a vyšší využitelnost), dále například ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

V roce 1992 byl vytvořen (Food Guide Pyramid) "průvodce potravinovou pyramidou" - tento jednoduchý obrázek propagoval prvky zdravé výživy. O obsahu se vyučovalo ve školách, psalo se o něm v mnoha článcích a obrázek byl vylepován na etiketách potravin.
Nicméně, informace obsažené v této pyramidě byly založeny na vratkých vědeckých důkazech a byly výjiměčně aktualizovány, aby odrážely výrazný pokrok v našem chápání souvislostí mezi stravou a zdravím.

Food Guide Pyramid v roce 2005 nahradil "MyPyramid". Kritici si ale stěžovali na nejasnost a matoucí obsah a tak v červnu 2011 došlo k nahrazení "MyPlate". Tato nová pyramida shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví nové informace v následujících letech pro zdravé stravování. MyPlate se změní tak, aby odrážel významné nové důkazy .

Zde jsou její doporučení:

  • polovinu jídel tvoří zelenina a ovoce, přičemž brambory se nepočítají jako zelenina pro zdravé stravování, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi
  • čvrtinu tvoří celozrná strava, celá a neporušená zrna celé pšenice, ječmene, ovsa, hnědé rýže a potravin z  nich vyrobených jako například celozrné těstoviny které mají nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu, oproti bílému chlebu, bílé rýži a dalším rafinovaným obilovinám
  • čtvrtinu tvoří protein, nejlépe ryby (ne krmené v klecích antibiotiky), kuřecí maso (určitě ne z velkochovu), fazole a ořechy. Omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
  • při přípravě stravy používejte zdravé rostlinné oleje - olivový, řepkový, sójový ... a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pamatujte si, že s nízkým obsahem tuku neznamená "zdravé"
  • pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně

Zbavte se mýtů – osteoporózu můžete léčit přírodní cestou

Jonathan Landsman

Čísla jsou skutečně ohromující: osteoporóza způsobuje ročně v celém světě více než 8,9 miliónů fraktur – to znamená každé 3 vteřiny. Lékaři si zvykli její častý výskyt zdůvodňovat především "genetickými faktory", ale připouští rovněž, že kromě těchto zde negativně působí i kouření, obezita nebo nedostatek tělesné aktivity. Tento rozpor nám ukazuje, že západní medicína dosud nemá úplně jasno o příčinách tohoto onemocnění.

Příznaků osteoporózy se lze zbavovat i přírodní cestou. Jedovaté léky nikdy nevyléčí nemoc. Jonathan Landsman – jeden z přispěvatelů serveru NaturalNews by vás rád pozval na živý rozhovor s Dr. Danielem Cobbem, kde se doslechnete nadějné informace (a dozvíte se o reálných případech) o tom, jakými způsoby posilovat kosti a zlepšovat své zdraví.

Pokud budete mít zájem o připojení se k této velké show, můžete se registrovat na adrese https://www.naturalhealth365.com, kde je pouze potřeba uvést svou mailovou adresu.

Co je skutečnou příčinou osteoporózy?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá a může znamenat uzdravení i pro pacienty s tak vážnými chorobami, jako jsou osteoporóza, kardiovaskulární choroby nebo rakovina. Také pro lékaře konvenční medicíny se může stát důležitým milníkem.

Tento článek nemá za cíl obviňovat kohokoliv za to, že konzumuje příliš mnoho masité stravy. Americký způsob stravování však obsahuje nadměrné množství živočišných proteinů, průmyslově zpracovaných obilnin (např. v podobě chleba nebo těstovin) a k nim navíc i přespříliš bílého cukru a chemických přísad. Takováto toxická zátěž škodí imunitnímu systému, ledvinám i krevnímu oběhu. Tělo se stává překyseleným a roste riziko chronických onemocnění i předčasných úmrtí.

Pokud o tom zkusíte přemýšlet, nemyslíte si také, že by nám lékaři měli srozumitelněji vysvětlovat skutečnou příčinu uvedených onemocnění? Je to velmi prosté: konzumace nadměrného množství kyselinotvorných potravin vyvolává velké množství zdravotních problémů, jako jsou únava, deprese nebo řídnutí kostí. A je velmi mnoho lékařů, kteří se nechali přesvědčit o tom, že léky "léčí" tyto nemoci, i když ve skutečnosti pouze přináší jen další toxickou zátěž a nikdy nevedou k opravdovému vyléčení.

V naší avizované relaci se dozvíte o přírodní metodě, která navrátí vašim kostem jejich zdraví – a to bez jakýchkoliv toxických léků! Je to příležitost, kterou byste si neměli nechat ujít, hlavně pokud jste sami poskytovateli léčebné péče.

Odhalení mýtu o zdraví kostí: vápník může přinášet i smrtelná rizika

Jsem si jistý, že kolem sebe můžete stále ještě slyšet frázi "mléko pro nás znamená zdraví". Mnohé sledované televizní pořady pravidelně vybízí k jeho pravidelné konzumaci. Takovéto marketingové kampaně však nejsou podloženy kvalitní vědou. Pokud by totiž bylo možné předcházet osteoporóze jednoduše vysokým příjmem potravin bohatých na vápník – proč celá americká populace trpí tak často touto chorobou?

Střetáváme se zde s mýtem, majícím až impozantní proporce: nedostatek vápníku v kostech údajně souvisí s nedostatkem vápníku v krvi nebo ve stravě. A věda taková tvrzení podporuje.

A ještě je tu i mýtus č.2: Věří váš lékař tomu, že přípravky s vápníkem pomáhají při prevenci zlomenin? Jen málo vědeckých dat ale bohužel dokládá něco takového. Hustota kostí neznamená nutně, že takové kosti jsou pevnější. Skutečnost je taková, že pro získání zdravých kostí je potřeba si zajistit i dostatek vitamínů D nebo K2.

Pokud užíváte doplňky stravy s vápníkem abyste neměli své kosti řídké, měli byste si přečíst následující informaci:

Lékař Thomas E. Levy, MD, JD tvrdí, že užívání doplňků s vápníkem je jako "natírání rezavého plotu novým nátěrem". Zajistíte si tím možná lepší výsledky z testů na hustotu kostí, ale nesnížíte tím riziko slabých kostí nebo zlomeniny kyčle.

Tento lékař navíc také varuje: "pokud denně užíváte 500 mg vápníku, způsobujete si tím až o 30% vyšší riziko infarktu a o 20% vyšší riziko mozkové mrtvice".

Pečujte o své kosti přírodními cestami.

Naše západní medicína je sice vynikající v diagnostice nemocí, ale velmi chabá v léčbě mnoha chronických onemocnění

Pokud se ohlížíte po lepších způsobech jak obnovit své zdraví, nenechte si ujít náš pořad o zdravých kostech.

Originál: https://www.naturalnews.com/049583_osteoporosis_myths_Dr_Daniel_Cobb.html

Jaký je největší problém chlórované vody a jak jej z vody odstranit, aneb největší problém chlórované vody je možný vznik osteoporózy

Voda z vodovodu je plná chlóru, případně stále více oblíbené dezinfekční látky chloraminu. Chlór je jinak toxickým plynem, poprvé použitý za I. světové války.

Voda, kterou pijeme, by neměla obsahovat více jak 0,3 mg chlóru na jeden litr. Bohužel, častěji je toto množství nad limitem, než pod ním. Důvodem je ta skutečnost, že garantovaná hodnota chlóru musí být i na posledním kohoutku vodovodního řadu. S délkou vodovodního vedení totiž množství chlóru ve vodě klesá, tudíž na počátku vedení je nejvyšší hodnota.

Proto je dobré si svojí vodu otestovat. Dá se to jednoduše provést pomocí testovacích proužků, které zjišťují  obsah chlóru, pH, a zásaditost.

Rizika dlouhodobé konzumace chlóru

Chlór a hlavně jeho vedlejší produkt (DBPs) mají při dlouhodobém užívání více závažných rizik, která mohou vést k následujícím onemocněním:

  • rakovina močového měchýře
  • zvýšení krevního cholestrolu
  • astma
  • alergie
  • kožní problémy
  • poškození zraku
  • těžkosti s dýcháním

Největší problém chlórované vody

Největším a pravděpodobně i nejrozšířenějším problémem, který vzniká při dlouhodobé konzumaci chlóru je vznik osteoporózy. Není však za ní odpovědný přímo, protože jeho příčina se úplně ortodoxní medicínou přehlíží.

Důvodem je ten, že chlór vytěsňuje jód a tím poškozuje štítnou žlázu, včetně jejího vlivu na metabolismus vápníku. Tělo tak po čase nedokáže správně vápník zpracovávat, tento pro kosti důležitý minerál a následně dochází k osteoporóze. Ortodoxní lékaři potom předepisují doplňky s vápníkem, protože chybně předpokládají, že ho má tělo pacienta nedostatek.

Skutečný problém spočívá ale v tom, že tělo nedokáže vápník zpracovat.

Jak odstranit chlór z vody

Naštěstí odstranění chlóru z vody je poměrně jednoduché, pokud víte jak na to. Uvedeme si 4 nejběžnější způsoby:

  • převaření vody. tento způsob zná téměř každý. Nicméně musíme vědět, že délka varu musí být až 15 minut, ab se z vody vyloučil všechen chlór.
  • přefiltrování vody. Chlór z vody dokáží odstranit některé vodní filtry. Při jejich koupi se však ubezpečte, že zachytávají i chlór, protože většina běžných vodních filtrů odstraňuje jen hrubé nečistoty, některé jen těžké kovy a spóry baktérií.
  • Filtrovat vodu z vodovodu byste měli vždy, protože kromě obsahu chlóru může voda obsahovat i další škodlivé látky.
  • Odstátí vody. O tomto způsobu jste pravděpodobně již slyšeli. V tomto příadě je ale nutné nechat vodu odstát 2 - 3 dny, ne pár minut, jako se mnozí donívají.

Běžnou zakalenost vody po jejím napuštění do sklenice  nezpůsobuje chlór, ale maličké bublinky vzduchu. Ty sice rychle vyprchají, ale chlór v ní zůstane ještě dlouho.

Citronová šťáva obsahující vitamín C

Mým nejoblíbenějším způsobem odstranění chlóru z vody je použřití citronové šťávy. Ta totiž obsahuje vitamín C, který při styku s chlórem chemicky zreaguje. Po zreagování zůstane ve vodě jen zanedbatelné množství kyseliny chlorovodíkové (HCl), která je neškodná, protože se nachází v našem žaludku v žaludečních šťávách.

Pro odstranění 0,1 mg chlóru ve 3 dcl vody je potřebné cca 0,25 mg vitamínu C (kyseliny askorbové). Toto množství se nachází přibližně v 0,5 ml citronové šťávy, tedy asi v 10 kapkách. Obvykle se doporučuje poměr 1 mg vitamínu C na 1 litr vody.

Klidně si můžeme nakapat i více, přece citron je zdravý. Pevné zdraví!

Zdroj: How To Cleanse The Water From Chlorine, And Why It Is Recommended

AGE, array( 'columnName' => 'gui_pages.wsw3', )); ?>

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 26 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života