Standardní verze

Jsou mořské plody zdravé? Druhy, výživa, přínosy a rizika

Ing. Zdeněk Rozehnal

Mořské plody jsou nezbytnou součástí jídelníčku mnoha lidí na celém světě a jejich konzumace je spojena s řadou zdravotních výhod. Mořské plody se vztahují na několik druhů živočichů, včetně (1):

  • ryby
  • korýši, jako jsou humři a krevety
  • měkkýši, jako jsou škeble a ústřice
  • ostnokožci, jako jsou mořští ježci

Tento článek se zabývá zdravotními přínosy mořských plodů a také některými možnými nevýhodami jejich konzumace.

Zdravotní přínosy mořských plodů založené na důkazech

Není pochyb o tom, že mořské plody mohou mít pozitivní vliv na zdraví. Desítky let vědeckého výzkumu prokázaly, že strava s vysokým obsahem mořských plodů vás může chránit před řadou zdravotních potíží. Mořské plody jsou navíc bohaté na živiny, kterých je ve stravě mnoha lidí obvykle málo.

Následují některé z nejpůsobivějších zdravotních přínosů, které podle výzkumů souvisejí s konzumací mořských plodů.

Vysoce výživné

Mořské plody jsou koncentrovaným zdrojem mnoha základních živin. Ryby a měkkýši, jako je losos, škeble a krevety, mají obzvláště vysoký obsah bílkovin a vitamínů a minerálů, jako je vitamín B12, selen a zinek.

Například 85 gramů vařených škeblí poskytují (2):

  • více než 3 500 % denní doporučené dávky vitaminu B12 (DDD).
  • 99 % DDD pro selen
  • 21 % DDD zinku
  • 13 % DDD železa

Polovina filetu (154 gramů) lososa uloveného ve volné přírodě poskytuje (3):

  • 196 % DDD pro vitamin B12
  • 131 % DDD selenu
  • 85 % DDD vitaminu B6
  • 21 % DDD draslíku

Studie ukazují, že mnoho lidí nepřijímá dostatečné množství některých živin, které jsou koncentrovány v mořských plodech, včetně vitaminů B12 a B6, selenu, železa a zinku (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10).

To je znepokojující, protože nedostatek a nedostatečnost živin může negativně ovlivnit fyzické i duševní zdraví a zvýšit riziko vzniku některých zdravotních potíží, včetně anémie, deprese a dalších (11, 12, 13, 14).

Konzumace mořských plodů by proto mohla pokrýt běžné nutriční nedostatky, zejména u lidí s nízkým obsahem živin ve stravě a u těch, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že budou mít suboptimální příjem nebo nízkou hladinu živin koncentrovaných v mořských plodech v krvi. Nižšími hladinami mohou být ohroženy zejména mladé ženy, senioři a těhotné a kojící osoby.

Primární zdroj omega-3 mastných kyselin

Mořské plody jsou primárním zdrojem omega-3 mastných kyselin kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA) (15).

EPA a DHA se podílejí na mnoha aspektech zdraví, včetně funkce nervových buněk a regulace zánětu (16, 17).

Výzkumy ukazují, že strava s vysokým obsahem mořských plodů významně prospívá zdraví nervového a kardiovaskulárního systému. Vědci se domnívají, že je to především díky obsahu EPA a DHA v mořských plodech.

Studie například ukazují, že lidé, kteří konzumují velké množství mořských plodů bohatých na omega-3, mají tendenci k nižšímu výskytu srdečních onemocnění a poklesu kognitivních funkcí (18, 19, 20, 21, 22, 23).

Souvisí se sníženým rizikem onemocnění

Vzhledem k tomu, že mořské plody jsou bohaté na živiny, včetně bílkovin, vitaminů, minerálů a protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, mohou poskytovat ochranu před několika zdravotními potížemi.

Přehled z roku 2020, který zahrnoval 34 analýz studií, zjistil, že čím vyšší je konzumace ryb, tím nižší je riziko koronárního onemocnění srdce (CHD), srdečního infarktu, srdečního selhání, mrtvice, deprese a rakoviny jater (23).

Přehled rovněž ukázal, že konzumace ryb byla spojena s nižším rizikem úmrtí ze všech příčin.

Další přehled z roku 2020, který zahrnoval 40 studií, prokázal, že vyšší konzumace ryb je významně spojena s nižším výskytem CHD (18).

Zjistilo se také, že lidé, kteří měli vyšší příjem ryb, měli také významně nižší riziko úmrtí na CHD.

Studie navíc zjistila, že se zvyšujícím se příjmem ryb klesá výskyt CHD a úmrtí na CHD. Každých 20 gramů ryb navíc, které lidé denně snědli, bylo spojeno s poklesem výskytu CHD a úmrtí na CHD o 4 %.

To vedlo vědce k doporučení, aby lidé konzumovali 60 gramů ryb denně a snížili tak výskyt CHD a úmrtí na něj (18).

Shrnutí:

  • Mořské plody jsou vysoce výživné a jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Konzumace mořských plodů je spojena s nižším rizikem mnoha zdravotních potíží, včetně CHD, deprese a rakoviny jater.

Má konzumace mořských plodů i stinné stránky?

Na základě současných poznatků lze říci, že mořské plody jsou zdravou stravou a poskytují důležité živiny, které mohou v jídelníčku mnoha lidí chybět.

Výzkumy navíc ukazují, že strava s vysokým obsahem mořských plodů může poskytovat ochranu před zdravotními potížemi, jako je CHD a pokles kognitivních funkcí.

Záleží však na tom, jak a které druhy mořských plodů konzumujete. S konzumací mořských plodů jsou navíc spojeny určité etické a environmentální problémy.

Smažené mořské plody mohou poškodit zdraví

Smažení jakýchkoli potravin, ať už jde o kuře, brambory nebo ryby, vede k nepříznivým změnám v potravinách, včetně vzniku škodlivých sloučenin.

Při smažení zdrojů bílkovin, jako jsou ryby, vznikají sloučeniny zvané heterocyklické aminy (HCA), akrolein, aldehydy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Ty, jak známo, přispívají ke vzniku nemocí, jako je rakovina (24, 25, 26).

Studie zjistily, že častá konzumace smažených ryb je spojena se zvýšeným rizikem vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny plic a prostaty (25, 26).

Smažené ryby mohou mít negativní vliv i na zdraví srdce.

Studie z roku 2019, které se zúčastnilo 106 966 žen po menopauze, zjistila, že ty, které často jedly smažená jídla, zejména smažené kuře a smažené ryby, měly o 13 % vyšší riziko úmrtí na srdeční onemocnění (27).

Příjem solených a uzených ryb byl rovněž spojen s významně zvýšeným rizikem onemocnění.

Studie provedená v roce 2013 na 2 268 mužích zjistila, že ti, kteří měli vysoký příjem solených nebo uzených ryb, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikována pokročilá rakovina prostaty, a to jak v raném, tak v pozdějším věku (28).

Nejenže tyto způsoby tepelné úpravy mohou zvyšovat riziko onemocnění, ale častá konzumace smažených nebo solených potravin může přispívat k dalším zdravotním problémům, jako je přibývání na váze, vysoký krevní tlak a další (29, 30).

Některé mořské plody mají vysoký obsah rtuti

Některé druhy mořských plodů mají vysoký obsah těžkého kovu rtuti. Obsah rtuti v mořských plodech závisí na několika faktorech, včetně stáří a velikosti ryb a vody, ve které ryby žily (31).

Vaše tělo rtuť snadno vstřebává, a pokud se jí v tkáních nahromadí příliš mnoho, může způsobit zdravotní problémy. Například vystavení vysokým hladinám rtuti v děloze může u dětí vést ke kognitivním problémům. Vysoké hladiny rtuti mohou také zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku a srdečního infarktu a negativně ovlivňovat váš imunitní systém (32).

Určité osoby, včetně dětí, těhotných a kojících osob a osob, které často konzumují ryby, jsou konzumací mořských plodů s vysokým obsahem rtuti ohroženy více (32).

Mezi ryby s nejvyšším obsahem rtuti patří např:

  • žralok
  • tuňák, zejména některé druhy
  • mečoun
  • tilefish (Tilefishes jsou většinou malé perciformní mořské ryby zahrnující rodinu Malacanthidae)
  • makrela královská

Tuňák je považován za nejvýznamnější zdroj rtuti v potravě na světě. Tělo vstřebává rtuť ze syrového tuňáka snadněji než z tuňáka vařeného, takže pokud pravidelně jíte syrového tuňáka, mějte na paměti riziko hromadění rtuti (33).

Mořské plody s nízkým obsahem rtuti jsou obvykle menší živočichové, kteří se nacházejí níže v potravním řetězci, včetně (32):

  • pstruh
  • treska obecná
  • treska jednoskvrnná
  • sleď
  • losos
  • sardinky
  • měkkýši, jako jsou ústřice a škeble

Mikroplasty v mořských plodech

Kromě toho lidská činnost způsobila hromadění mikroplastů v mořském prostředí. Jedná se o malé kousky plastu o délce menší než 5 mm (0,19 palce), které většinou pocházejí z lidské činnosti na souši, například z výroby a plastového odpadu. Vědci varují, že požití mořských plodů obsahujících mikroplasty pravděpodobně poškozuje zdraví, i když výzkum v této oblasti je zatím omezený (34).

Environmentální a etické otázky

Poptávka po mořských plodech vede k nadměrnému rybolovu a ničí mořské prostředí po celém světě. Cílové druhy se nemohou dostatečně rychle rozmnožovat, aby se jejich populace obnovily, což vedlo k vážnému celosvětovému problému (35).

Mořské ekosystémy jsou citlivě vyvážené a výrazné snížení počtu jednoho druhu může mít katastrofální dopady na ostatní (36).

Komerční rybářské lodě často používají nezodpovědné metody rybolovu, jako je lov vlečnými sítěmi, které nejenže ničí křehká stanoviště na dně oceánů, ale mohou vést k tomu, že se jako vedlejší úlovek uloví obrovské množství necílových druhů, jako jsou želvy a žraloci. Tyto ryby a další mořští živočichové nemají pro komerční rybáře žádný užitek a jsou vyhozeni přes palubu. Podle některých odhadů tvoří vedlejší úlovky až 40 % celkového celosvětového úlovku (36).

Nadměrný odlov a nezodpovědné metody rybolovu nejenže ničí mořské ekosystémy, ale také ovlivňují téměř 3 miliardy lidí na celém světě, kteří jsou závislí na mořských plodech jako na hlavním zdroji potravy. Odborníci se obávají, že špatné řízení rybolovu, nezodpovědné metody používané k získávání mořských plodů a bezuzdný nadměrný rybolov, k němuž dochází po celém světě, povedou ke kolapsu rybolovu a celosvětové potravinové krizi (37).

Upřednostňování udržitelných postupů rybolovu a chovu ryb je zásadní pro ochranu stávajícího mořského prostředí.

Můžete pomoci tím, že snížíte celkovou spotřebu mořských plodů, budete nakupovat pouze udržitelně ulovené mořské plody a vyhnete se konzumaci druhů, které jsou nadměrně loveny.

Můžete začít tím, že použijete nástroj pro vyhledávání doporučených mořských plodů Monterey Bay Aquarium Seafood Watch a zjistíte, které mořské plody jsou loveny nebo chovány ekologicky udržitelným způsobem.

Pokud chcete snížit příjem živočišných bílkovin, včetně mořských plodů, zkuste je nahradit rostlinnými bílkovinami. Konzumace většího množství rostlinných potravin může výrazně snížit vaši ekologickou stopu a zároveň může podpořit celkové zdraví (38, 39).

Shrnutí:

  • Mořské plody mohou obsahovat škodlivé kontaminanty, jako je rtuť a mikroplasty, zatímco konzumace smažených mořských plodů může zvyšovat riziko některých zdravotních potíží. Špatné řízení rybolovu navíc vede k nadměrnému rybolovu a ničení mořského prostředí.

Jak je zařadit do svého jídelníčku

Není pochyb o tom, že mořské plody mohou být vhodnou volbou pro příjem bílkovin. Pokud však chcete mořské plody zařadit do svého jídelníčku, je důležité zvážit jejich vliv na zdraví a životní prostředí.

Následuje několik tipů, jak mořské plody zařadit do svého jídelníčku výživným a udržitelným způsobem.

  • Vybírejte si ryby, které jsou loveny nebo chovány ekologicky udržitelným způsobem. Mlži a také arktický ďas z Kanady ulovený pomocí zábran a ohradníků patří mezi nejlepší volbu a existuje mnoho dalších udržitelných možností.
  • Mořské plody připravujte výživným způsobem. Místo obalování a smažení nebo smažení na pánvi zkuste mořské plody péct, smažit nebo vařit v páře.
  • Kombinujte mořské plody s dalšími výživnými potravinami. Mořské plody používejte v receptech se zeleninou, fazolemi a celozrnnými produkty.
  • Jezte více udržitelných tučných ryb. Některé z nejlepších mořských plodů z udržitelných chovů nebo lovů obsahují omega-3 mastné kyseliny. Například losos růžový a losos obecný a sleď atlantský a tichomořský mají vysoký obsah omega-3 a jsou považovány za udržitelné.
  • Vyhněte se nadměrně loveným druhům. Pomocí online vyhledávače Monterey Bay Aquarium Seafood Watch zjistíte, které ryby jsou považovány za nejhorší volbu z hlediska udržitelnosti.
  • Dávejte si pozor na ryby s vysokým obsahem rtuti. Pokud je to možné, vyhýbejte se konzumaci ryb s vysokým obsahem rtuti, jako jsou tilefish, žralok, makrela královská, marlin, mečoun a tuňák velkooký (40).

Shrnutí:

  • Využijte výše uvedené tipy k tomu, abyste do svého jídelníčku zařadili mořské plody výživným a ekologicky udržitelným způsobem.

Závěr

Mořské plody jsou vysoce výživné, a proto je strava s vysokým obsahem mořských plodů spojována s mnoha výhodami. Například mohou podporovat zdraví srdce a chránit před úbytkem kognitivních funkcí.

Mořské plody mohou být zdravým doplňkem vašeho jídelníčku, je však důležité vybírat si mořské plody lovené udržitelným způsobem nebo z farem, vyhýbat se rybám s vysokým obsahem rtuti a pokud možno omezit konzumaci smažených mořských plodů.

 

BORELIÓZA, CHLAMYDIE... ÚNAVOVÝ SYNDROM

PŘÍRODNÍ POSTUP K UZDRAVENÍ

zde

REISHI

extrakt

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!

 

REISHI

spór

100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

REISHI

triterpen max

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

 

CORDYCEPS

extrakt

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

 

AŠVAGANDA

extrakt

Nejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

HERICIUM

extrakt

k

 

ETICKÝ KODEX

 České lékařské komory,  

který především zdůrazňuje etické principy lékařského povolání vůči pacientovi

 

Každý třetí český lékař trpí vážným syndromem vyhoření. Cítí se na dně a nenávidí své povolání i pacienty

Česká lékařská komora ve spolupráci s 1.lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v roce 2014

 

Nevěřte něčemu jen proto, že to řekl nějaký mudrc

Buddha

 
 

Představa je příčinou mnoha nemocí, ale víra je možnost léčení nemocí všech

Paracelsus

 
 

Nechte své léky ležet v chemické misce, jestliže dokážete léčit svého pacienta prostřednictvím stravy

Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda

Pokud nejsi připraven změnit svůj život, není ti pomoci

Hippocrates 460 - 377 př.n.l. - Hippokratova přísaha

 
 

Jsme tak živí a zdraví, jako je živá a zdravá strava, kterou se živíme a uzdravujeme

Dr.Vladimír Domen

 

 

Zdraví se nedá získat pasivně u lékaře, nebo v drogérii na rohu. Zdraví lze získat jen ukázněným způsobem života

Dr.René Dubos

 

 

Sami jsme tím nejlepším lékem

To, co den co den děláte, určuje, jakým způsobem a jak dlouho budete žít

Prof.dr.Kurt Tepperwein

základy odkyselení organismu

 

 

Nemoc není nic jiného, než pokus těla zbavit se morbidních látek

Thomas Sydenham, nesoucí předzdívku "anglický Hippocrates"

 

 

Nemoc je vyléčena jen pomocí Přírody, neutralizací a vyloučením smrtonosných látek

Prof.Dr.Hermann Boerhaave

 

JAREK NOHAVICA

v 02 Aréně

Pánbůh ztratil vliv...

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL, DRŽME SE.

 

Trojúhelník rozřežeme na kusy, které přeskládáme. Kampak nám ale zmizel jeden čtvereček?

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Více úžasný:

MUDr. Henry Bieler

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

ROZHOVOR S MUDr. SOŇOU PEKOVOU, Ph.D. - 8. červenec 2021

Globalisty cenzurované video nově na svobodném kanálu

 

KLINICKÉ TESTY LÉKŮ - PODVOD

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

 

MUDr. Ludmila Eleková: Vakcíny brzdí vývoj. Dříve děti mluvily souvisle od 2 let a dnes? Katastrofa! (1:58:35)

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama

___________________________________________________

Předpokládané trendy v užívání vitamínů a dalších doplňků stravy v roce 2021 ZDE

 

 

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

 

Jak platné v roce 2020 - 2021

 

PROTESTSONG

V DLOUHÉM ZATMĚNÍ

Ilona Czáková, Roman Horký a KAMELOT

(Oficiální videoklip - Premiéra: 1. 12. 2020)

Do této písně jsme vložili naše srdce a nevymyté mozky