
Kukuřice a její zařazení do stravy, klady a zápory - GMO

Ing.Zdeněk Rozehnal
Kukuřice je zelenina obsahující škrob, která je po staletí konzumována po celém světě. Je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály.
Nicméně zdravotní výhody kukuřice jsou kontroverzní - přestože obsahuje užitečné živiny, může také zvýšit hladinu cukru v krvi. Kromě toho je tato plodina často pěstována jako geneticky modifikovaná.
Co je kukuřice?
Kukuřice je považována jak za zeleninu, tak za zrno obilovin. Sladká kukuřice, kterou jíte z klasu, se obvykle považuje v kulinářském světě za zeleninu, zatímco suchá semena používaná pro popkorn jsou klasifikována jako celozrnná.
Dnešní genetické experimenty naznačují, že domestikace kukuřice začala někdy kolem roku 7000 př. n. l. v centrálním Mexiku. Do Evropy se kukuřice dostala v průběhu 16. a 17. století. Dnes je to jedna z nejrozšířenějších cereálií na světě.
Kukuřice je obvykle bílá nebo žlutá, ale také se dodává v červené, fialové a modré barvě.
Sladká kukuřice to je popcorn, tortilly, polenta, hranolky, kukuřičné zrno, krupice, olej a sirup a přidává se k nesčetným dalším jídlům a pokrmům. Navíc je používána pro výrobu paliv a celosvětově v rozsahu 60-70% jako krmivo pro zvířata.
Shrnutí
Kukuřice je oblíbené jídlo, které je považováno za zeleninu a i za celé zrno. Může se jíst celá jako sladká kukuřice nebo popcorn, může se zpracovávat na lupínky, olej a sirup. Většina kukuřice se však používá pro krmení zvířat a výrobu paliva.
Vysoce výživná kukuřice
Kukuřice má vysoký obsah sacharidů a je plná vlákniny, vitamínů a minerálů. Má nízký obsah bílkovin a tuků.
100 gramů sladké žluté kukuřice obsahuje:
- Kalorie: 108
- Sacharidy: 25 gramů
- Protein: 3,3 gramů
- Tuk: 1,2 gramů
- Vláknina: 2,8 gramů
- Vitamin C: 10% denní doporučené dávky (DDD)
- Thiamin (vitamin B1): 15% DDD
- Folát (vitamin B9): 12% z hodnoty DDD
- Hořčík: 7% DDD
- Draslík: 6% DDD
Většina sacharidů v kukuřici pochází ze škrobu - což může rychle zvýšit hladinu cukru v krvi, v závislosti na tom, kolik jí sníte. Na druhé straně má vysoký obsah vlákniny, která může pomoci vyvážit vyšší hladinu cukru v krvi.
Vzhledem k působivému nutričnímu profilu má většina lidí možnost jíst kukuřici a popcorn jako součást vyvážené stravy. Je to také přirozeně bezlepková potravina a mohou ji jíst ti, kteří se vyhýbají lepku.
Na druhé straně některé zpracované produkty z kukuřice nemusí být velmi výživné, protože rafinovaný olej, sirup a lupínky ztrácejí během výroby produktivní vlákninu a další živiny. Také mnoho zpracovaných produktů obsahuje hodně přidané soli, cukr nebo tuk.
Shrnutí
Celá kukuřice je plná vlákniny a obsahuje vitamín C, vitamíny B, hořčík a draslík. Zpracované výrobky z kukuřice nejsou tak výživné.
Kukuřice to jsou rostlinné sloučeniny a vláknina, které jsou prospěšné pro zdraví
Kukuřice obsahuje antioxidanty a rostlinné sloučeniny, které mohou poskytnout řadu zdravotních přínosů.
Obsah luteinu a zeaxanthinu může mít vliv na zdraví očí
Kukuřice má obzvlášť vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, dva karotenoidy, které mohou zabránit kataraktu a makulární degeneraci (AMD) související s věkem.
Jedna studie u 365 dospělých zjistila, že ti, kteří měli nejvyšší příjem karotenoidů - zejména lutein a zeaxantin - měli o 43% nižší pravděpodobnost vývoje AMD ve srovnání s těmi s nejnižším příjmem.
Proto pravidelná konzumace kukuřice může podporovat zdravotní stav očí - zejména u těch lidí, kteří jsou ohroženi AMD.
Kukuřice může předcházet divertikulárním onemocněním a dalším trávicím problémům
Vláknina v kukuřici může také poskytnout zdravotní výhody. Příjem vlákniny je spojen s nižším rizikem některých onemocnění, včetně onemocnění srdce a některých typů rakoviny. Navíc její dostatek podporuje zdravé trávení a může Vás ochránit před stresem.
Obzvláště kukuřice může chránit před specifickými záležitostmi trávení, včetně divertikulárního onemocnění, které je charakterizováno zánětem zažívacího traktu. Jedna 18letá studie u více než 47 000 dospělých mužů spojovala konzumaci popcornu nejméně dvakrát týdně s výrazně nižším rizikem divertikulárního onemocnění.
Shrnutí
Kukuřice je nabitá rostlinnými sloučeninami, které jsou spojeny s nižším rizikem očních onemocnění. Navíc vláknina v kukuřici může poskytnout řadu zdravotních přínosů a snížit riziko divertikulárních onemocnění.
Vzhledem k tomu, že kukuřice má vysoký obsah škrobu, může se zvýšit hladina cukru v krvi a nemusí být vhodná pro některé jedince
Lidé, kteří trpí cukrovkou, by měli omezit příjem škrobu, včetně kukuřice. Studie naznačují, že diety s nízkým obsahem karbohydrátů jsou účinné při léčbě diabetu.
Studie u 115 dospělých s diagnózou obezita a cukrovka typu 2 zjistila, že konzumace stravy s pouze se 14% kalorií pocházejících ze sacharidů měla za následek stabilnější krevní cukry a sníženou potřebu léků v porovnání s lidmi s trojnásobným příjmem kalorií ze sacharidů.
Snížení konzumace dalších produktů z kukuřice, zejména kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, může pomoci předejít cukrovce. Jedna studie zjistila, že prevalence cukrovky je o 20% vyšší v zemích se snazším přístupem ku kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktosy, ve srovnání s zeměmi, kde tento sirup nebyl snadno dostupný.
Konečně, lidé, kteří se snaží zhubnout, by měli omezit příjem škrobových sacharidů z kukuřice.
24-letá studie na Harvardu u 133 468 dospělých zjistila, že každodenní porce kukuřice byla spojena s přírůstkem hmotnosti 0,9 kg za 4 roky. Brambory, hrášek a jiná škrobová zelenina nepřispěly k takovému přírůstku hmotnosti.
Shrnutí
Kukuřice může zvýšit hladinu cukru v krvi a při nadměrné konzumaci může přispívat k přírůstku hmotnosti. Jedinci, kteří mají cukrovku nebo se snaží zhubnout, by měli omezit její příjem.
Kukuřice je často geneticky modifikována
Kukuřice je jednou z nejvíce geneticky modifikovaných plodin na světě. Ve skutečnosti bylo 92% plodin pěstovaných v USA v roce 2016 geneticky modifikováno (GMO).
Kukuřice je upravena tak, aby zvýšila výnos a zlepšila se u ní odolnost proti hmyzu, chorobám nebo chemikáliím používaným k usmrcování škůdců.
Dopad modifikované kukuřice a jiných modifikvaných plodin na lidské zdraví a ochranu životního prostředí je jedním z nejrozšířenějších témat v oblasti výživy. Jedna studie spojila spotřebu geneticky modifikované kukuřice s toxickými účinky na játra, ledviny a další orgány u zvířat.
V šesti zemích Evropské unie (Francie, Řecko, Rakousko, Maďarsko, Lucembursko a Německo) je pěstování geneticky manipulované kukuřice zakázáno vzhledem k možným negativním vlivům na životní prostředí - Wikipedie.
Závěr
Průmyslově neupravená kukuřice a ne GMO je bohatá na vlákninu a rostlinné sloučeniny, které mohou pomoci při trávení a k dobrému zraku.
Tím že obsahuje vysoký obsah škrobu, může zvýšit hladinu cukru v krvi a může zabránit ztrátě hmotnosti při nadměrné spotřebě.
Každopádně organická kukuřice může být součástí zdravé výživy, ale konzumace by měla být přiměřená věku a zdravotnímu stavu
První nezávislá a dlouhodobá - 2letá francouzská studie potvrzuje nejhorší obavy ohledně GMO!
Krysy, které byly krmeny transgenickou kukuřicí během celého jejich životního cyklu = nádory jsou ohromné
české titulky
SVĚT PODLE MONSANTA (MONSATANU)
Svet podľa spoločnosti Monsanto - dokument sk
Znepokojivý dokument o praktikách nadnárodnej spoločnosti Monsanto a jej aktuálnych krokoch na poli biotechnológie a kontroly potravín. Už od jej založenia v roku 1901 sa rozvoj a bohatstvo spoločnosti Monsanto spájajú s výrobou a predajom mnohých chemických produktov, ktoré boli neskôr zakázané. V každom z týchto prípadov sa neskôr ukázalo, že spoločnosť klamala, zatajovala dôležité skutočnosti, alebo si jednoducho zaplatila štúdie, ktoré mali dokázať neškodnosť a zdravotnú nezávadnosť jej produktov. Na základe viacerých súdnych rozhodnutí musela spoločnosť platiť nemalé sumy, nijako to však nezastavilo jej víťazné ťaženie celým svetom. Dnes je spoločnosť Monsanto svetovým lídrom v produkcii geneticky modifikovaných potravín a s nimi spojeného herbicídu Roundup...
Více:
- GMO potraviny, DDT, Agent Orange - co mají společného? První nezávislý a navíc dvouletý výzkum!
- Pokud jsou tak pyšní na GMO, proč tak neoznačí na obalech tyto potraviny?
- GMO (Monsanto) a Ukrajina
- Maďarsko zapálilo 500 hektarů geneticky modifikované kukuřice
- 95% sójových produktů vám může poškodit zdraví
- Roundup od Monsanta způsobuje duševní nemoci a obezitu
-
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a excitotoxiny
REISHI
extrakt
REISHI
spór
REISHI
triterpen max
CORDYCEPS
extrakt
AŠVAGANDA
extrakt
který především zdůrazňuje etické principy lékařského povolání vůči pacientovi
Každý třetí český lékař trpí vážným syndromem vyhoření. Cítí se na dně a nenávidí své povolání i pacienty
Česká lékařská komora ve spolupráci s 1.lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v roce 2014
Nevěřte něčemu jen proto, že to řekl nějaký mudrc
Buddha
Představa je příčinou mnoha nemocí, ale víra je možnost léčení nemocí všech
Paracelsus
Nechte své léky ležet v chemické misce, jestliže dokážete léčit svého pacienta prostřednictvím stravy
Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda
Pokud nejsi připraven změnit svůj život, není ti pomoci
Hippocrates 460 - 377 př.n.l. - Hippokratova přísaha
Jsme tak živí a zdraví, jako je živá a zdravá strava, kterou se živíme a uzdravujeme
Dr.Vladimír Domen
Zdraví se nedá získat pasivně u lékaře, nebo v drogérii na rohu. Zdraví lze získat jen ukázněným způsobem života
Dr.René Dubos
Sami jsme tím nejlepším lékem
To, co den co den děláte, určuje, jakým způsobem a jak dlouho budete žít
Nemoc není nic jiného, než pokus těla zbavit se morbidních látek
Thomas Sydenham, nesoucí předzdívku "anglický Hippocrates"
Nemoc je vyléčena jen pomocí Přírody, neutralizací a vyloučením smrtonosných látek
Prof.Dr.Hermann Boerhaave
JAREK NOHAVICA
v 02 Aréně
Pánbůh ztratil vliv...
Trojúhelník rozřežeme na kusy, které přeskládáme. Kampak nám ale zmizel jeden čtvereček?
Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.
Jak se uzdravit z Boreliózy, Chlamydiózy...
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
100% REISHI- houba mládí a zdravé dlou h ověkosti
CORDYCEPS - silná imunita a nárust energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protichůdné zprávy o Mamografu - PROČ?
Klouby - Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme?
Lékaři se uzdravili z Roztroušené sklerózy
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Úspěšná léčba cukrovky 2.typu úpravou stravy - film odvysílaný na BBC 2
Sandřina Ú sp ěšná léčba rakoviny
- osobní příběh
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Zkušenosti s Úspěšnou léčbou boreliózy, chlamydiózy...
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum
Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid-19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín
PROTESTSONG
V DLOUHÉM ZATMĚNÍ
Ilona Czáková, Roman Horký a KAMELOT
(oficiální videoklip)
Do této písně jsme vložili naše srdce a nevymyté mozky
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azytromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace) u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
KLINICKÉ TESTY LÉKŮ - PODVOD
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY
Z DUANWOOD RED REISHI
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
JAREK NOHAVICA
ZADEK JAK ŽOK
A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA
Jak platné v roce 2020