Standardní verze

Průvodce "2021" zdravým stravováním po padesátce a zvláště po šedesátce

Ing. Zdeněk Rozehnal

Padesátka je pro mnoho lidí velkým a vzrušujícím milníkem. Je to také období, kdy se naše tělo začíná měnit - a mění se i naše výživové potřeby. Udržováním vyváženého stravovacího režimu, který klade důraz na klíčové živiny, můžete zvýšit své šance na zdravé stárnutí a pokračovat tak v dynamickém a aktivním životním stylu.

V tomto článku najdete podrobného průvodce zdravým stravováním po padesátce a zvláště po šedesátce.

Jak vypadá zdravé stárnutí?

I když je stárnutí nevyhnutelné a normální, můžete podniknout kroky, které podpoří zdravé stárnutí. Hlavním cílem této snahy je prodloužit počet zdravých a aktivních let, které jsou před vámi. V mnoha případech můžete žít velmi aktivním životním stylem až do pozdní dospělosti (1).

Zdravé stárnutí ovlivňuje řada faktorů, především (1):

  • strava
  • fyzická aktivita
  • zdravotní stav a anamnéza (včetně srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, rakoviny a duševního úpadku)
  • genetika
  • sociální podpora
  • kouření a užívání návykových látek
  • přístup ke kvalitní lékařské péči

Významnou roli ve zdravém stárnutí hraje zejména výživa, která snižuje riziko chronických onemocnění, úbytku svalové hmoty souvisejícího s věkem (sarkopenie), oslabení kostí (např. při osteoporóze), podvýživy a podváhy nebo nadváhy (1).

Shrnutí:

  • Zdravé stárnutí zahrnuje prodloužení počtu zdravých a aktivních let života. Ačkoli je ve hře mnoho faktorů, dodržování celkově výživného stravovacího režimu je určitě přínosem.

Živiny a potraviny, na které je třeba se zaměřit

Po padesátce a zvláště po šedesátce je důležité, abyste denně přijímali dostatek několika klíčových živin.

Bílkoviny

Konzumace dostatečného množství bílkovin pomáhá budovat a udržovat svalovou hmotu, která je důležitá pro aktivní životní styl, silný metabolismus a správný stav imunitního systému (2, 3).

Mezi potraviny s vysokým obsahem bílkovin např. patří:

  • libové maso
  • drůbež
  • ryby
  • tofu
  • vejce
  • tempeh
  • fazole a čočka
  • ořechy a semínka
  • mléčné výrobky

Současná doporučená denní dávka (DDD) bílkovin je 0,8 gramu na kg tělesné hmotnosti, většina výzkumů však ukazuje, že dospělí nad 50 let jich potřebují více. Ve skutečnosti můžete potřebovat 1,2-2,0 gramů na kg, abyste si zachovali svalovou hmotu a podpořili aktivní životní styl. Například člověk, který váží 68 kg, by potřeboval 82-135 gramů bílkovin denně (3, 4, 5, 6).

Většina lidí dokáže získat dostatek bílkovin pouze z potravy. Pokud máte problém získat dostatek nebo potřebujete rychlý zdroj bílkovin, můžete zkusit použít proteinový prášek nebo kvalitní doplněk stravy.

Vláknina

Konzumace vlákniny podporuje zdravý pohyb střev a trávení, podporuje zdraví srdce, zpomaluje vstřebávání cukru, čímž stabilizuje hladinu cukru v krvi, a pomáhá udržovat zdravou hmotnost (7, 8).

Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny např. patří:

  • zelenina
  • ovoce
  • celozrnné potraviny, jako je oves, hnědá rýže, popcorn a ječmen.
  • fazole a čočka
  • ořechy a semena

Doporučená denní dávka vlákniny je 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže (7, 8).

Většina lidí může získat dostatek vlákniny pouze z potravy. Odborník vám také může doporučit doplněk stravy s vlákninou.

Vápník

Vápník je důležitým minerálem pro zdraví kostí, funkci nervů a srdeční a svalové kontrakce. Dostatečný příjem vápníku může pomoci předcházet poruchám souvisejícím s kostmi, jako je osteopenie a osteoporóza (9, 10, 1 1).

Mezi potraviny s vysokým obsahem vápníku např. patří:

  • mléčné výrobky, jako je mléko, sýry a jogurty
  • listová zelenina s výjimkou špenátu
  • obohacené nápoje, včetně sójového a mandlového mléka

Vzhledem k tomu, že ženy po menopauze mají vyšší riziko osteoporózy a nevstřebávají vápník tak efektivně, potřebují v průměru 1 200 mg denně, zatímco ostatní populace potřebuje kolem 1 000 mg denně ( 9 , 1 0, 1 1).

Vápník je nejlepší získávat potravou, ale najdete ho i v mnoha multivitamínech.

Pokud vám odborník doporučí doplněk stravy s vápníkem, je nejlepší dávku rozdělit, aby se zvýšila vstřebatelnost - například užíváním dvou doplňků stravy po 500 mg v různou dobu místo jednoho doplňku stravy s obsahem 1 000 mg (9, 10, 11).

Vitamin D

Vitamin D je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému. Jeho nízká hladina je spojena s vyšším rizikem mentálního úpadku, křehkosti, špatného zdraví srdce, deprese, osteoporózy, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny (12, 13, 14, 15).

Vitamin D je také známý jako "sluneční vitamin", protože naše tělo si ho dokáže vyrobit při pobytu na slunci. Přesto může být přílišné vystavení slunečnímu záření nebezpečné, proto se snažte tento vitamin získávat především z doplňků stravy nebo potravin, jako jsou mléčné výrobky, houby, vaječné žloutky a tučné ryby.

Protože potravinové zdroje tohoto vitaminu jsou omezené, obecně se doporučuje po 50. roce věku užívat doplněk stravy s vitaminem D v množství 2 000 IU nebo vyšším. Odborník vám může doporučit vyšší dávky na základě vašich osobních potřeb a zeměpisné polohy (12).

V době od září do dubna je každoročně doporučeno užívat až 70 IU na kg tělesné hmotnosti, pokud máte hodnotu vitaminu D v krvi nižší než doporučené rozpětí 30-60 ng/ml (75-150 mmol/l).

Omega-3 mastné kyseliny

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny je spojena s nižší mírou mentálního úpadku a neurologických onemocnění - jako je Alzheimerova choroba a demence - a také s lepším zdravím mozku, srdce a kůže (16, 17, 18, 19).

Mezi potravinové zdroje omega-3 mastných kyselin patří:

  • tučné ryby (včetně lososa, sardinek, makrel, tuňáka a sleďů)
  • ořechy a semena
  • oleje (např. lněný olej)
  • řasy

Mějte na paměti, že tučné ryby a řasy jsou hlavními zdroji kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA), které jsou spojovány s omega-3 a mají největší přínos pro zdraví (16).

Ořechy, semena a oleje mají obvykle vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové (ALA), omega-3, kterou tělo v malém množství přeměňuje na EPA a DHA (16).

DDD pro ALA je 1,1 a 1,6 gramu denně pro ženy a muže. Pro EPA a DHA neexistuje žádný obecný doporučený příjem, i když minimálně 250-500 mg kombinované EPA a DHA každý den je dobrým cílem (16).

Pokud nejíte tučné ryby 2-3krát týdně, případně pravidelně denně lněná semínka, uvažujte o užívání doplňku stravy na bázi ryb nebo řas s omegou-3.

Vitamin B12

Tento vitamin hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu, tvorbě červených krvinek, opravě DNA, funkci imunitního systému a zdraví mozku a srdce. Po padesátém roce věku se schopnost těla vstřebávat vitamin B12 snižuje, proto je ještě důležitější přijímat tento vitamin ve stravě (20, 21).

Vitamin B12 se nachází především v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, a také v obohacených snídaňových cereáliích. Osoby, které se stravují vegetariánsky nebo vegansky, mohou být ohroženy nízkou hladinou vitaminu B12 (21, 22).

Dospělí nad 50 let by se měli snažit přijímat 2,4 mcg vitaminu B12 denně (22, 23).

Odborník vám může doporučit, abyste užívali doplněk stravy s obsahem vitaminu B12, pokud máte jeho nízkou hladinu, jste vegetariáni nebo vegani, trpíte anémií nebo máte jiné zdravotní potíže, které snižují vstřebávání B12, jako je Crohnova choroba nebo celiakie (22, 23).

Draslík

Draslík je minerál a elektrolyt, který potřebujete získávat stravou. Dostatečný příjem draslíku je spojen s nižším rizikem vysokého krevního tlaku, mrtvice a srdečních onemocnění. Dále pomáhá podporovat zdravé kosti (24, 25).

Tento minerál se nachází v mnoha zdrojích potravy, např:

  • zelenina a ovoce, jako jsou banány, pomeranče, rozinky, datle, guava, broskve, durian, brambory, zelí a listová zelenina.
  • celozrné potraviny
  • mléčné výrobky
  • ořechy a semena
  • maso a drůbež

DDD pro draslík je 2 600 mg pro ženy a 3 400 mg pro muže. Většina lidí může dostatek draslíku získat z potravy a doplňovat by ho měla pouze pod dohledem odborníka, protože příliš mnoho draslíku může být životu nebezpečné (24, 25, 26).

Antioxidanty

Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou vést k oxidačnímu stresu - jednomu z hlavních faktorů přispívajících ke stárnutí a chronickým onemocněním. Mezi antioxidanty patří vitaminy A, C a E a minerály, jako je zinek, měď a selen (27, 28, 29, 30).

Mezi nejlepší potravinové zdroje antioxidantů patří (31, 32):

  • barevné ovoce a zelenina
  • ořechy a semena
  • celozrnné obiloviny
  • hořká čokoláda
  • káva a čaj

Neexistuje žádný obecný doporučený příjem a existuje jen málo důkazů, které by podporovaly užívání doplňků stravy s antioxidanty. Místo toho se snažte konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty při každém jídle (32).

Shrnutí:

  • Mezi živiny, na které je třeba se zaměřit po padesátce a zvláště po šedesátce, patří bílkoviny, omega-3 tuky, antioxidanty, draslík, vápník, hořčík vláknina a vitaminy B12 a D. Před užíváním nových doplňků stravy se můžete poradit s odborníkem.

Změny ve stravování, které byste měli zvážit po padesátce a zvláště po šedesátce

Abyste svému tělu pomohli dobře stárnout, možná budete chtít provést několik drobných změn ve svém stravovacím režimu.

Jezte převážně plnohodnotné potraviny

Snažte se jíst převážně celé, minimálně průmyslově zpracované potraviny, včetně následujících:

  • čerstvou nebo mraženou zeleninu a ovoce
  • celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, celozrnný chléb a oves
  • bílkoviny, jako je libové maso, drůbež, ryby, tofu a vejce
  • zdravé tuky, včetně ořechů, semínek, avokáda a některých olejů

Omezte ultraprůmyslově zpracované potraviny, které obvykle obsahují hodně kalorií, soli, nasycených tuků a cukru a málo vlákniny, vitamínů a minerálů. Vysoký příjem těchto potravin je spojován se zvýšeným rizikem přibývání na váze, srdečních onemocnění a dalších chronických onemocnění (33, 34, 35).

Mějte na paměti, že ne všechny průmyslově zpracované potraviny jsou vyloučeny z jídelníčku. Fazole v plechovce, jogurt, rybí konzervy, obohacené snídaňové cereálie, přírodní arašídové máslo, humus a rajčatová omáčka s nízkým obsahem sodíku jsou minimálně průmyslově zpracované, ale obsahují spoustu výživných látek - a navíc jsou pohodlné.

Jezte zeleninu při každém jídle

Polovina talíře se zeleninou je snadný způsob, jak dodat každému jídlu další výživné látky. Zelenina je bohatá na mnoho důležitých živin, jako je vláknina, draslík, vitamíny a antioxidanty. Navíc jsou velmi syté a zároveň nízkokalorické, což může napomáhat regulaci hmotnosti (36, 37).

Zvolte si jako hlavní nápoj čistou pramenitou vodu

Obvykle vysoká konzumace sladkých nápojů je spojena se zvýšeným přírůstkem hmotnosti, obezitou, srdečními chorobami a cukrovkou 2. typu (38, 39, 40).

Pravidelná volba kvalitní vody jako nápoje může snížit příjem jednoduchých cukrů a "prázdných kalorií" neboli potravin a nápojů, které nepřinášejí žádnou výživovou hodnotu.

Mezi další vhodné nápoje patří čaj, káva, rostlinné mléko a ochucená voda.

Plánujte dopředu

Pokud máte nabitý program, plánování jídel dopředu je jednoduchý, ale velmi účinný způsob, jak se stravovat plnohodnotně.

Jednou týdně si zkuste naplánovat jídlo na celý týden tak, že si napíšete jídelníček, nebo se budete řídit jinými technikami plánování jídla. Takový postup vám může pomoci nakoupit správné potraviny, zabránit plýtvání potravinami a dosáhnout vašich zdravotních cílů.

Můžete také vyzkoušet společnosti zabývající se plánováním jídel, které připravují jídla na míru podle vašich zdravotních cílů a dietních potřeb.

Shrnutí:

  • Chcete-li po padesátce a zvláště po šedesátce maximalizovat příjem živin, zaměřte se na celozrnné, minimálně průmyslově zpracované potraviny, polovinu talíře zaplňte zeleninou, pijte hlavně čistou vodu a jiné nápoje s nízkým obsahem cukru a udržujte si pořádek v jídle jeho plánováním dopředu.

K jakým tělesným změnám dochází po padesátce a šedesátce?

Od narození se vaše tělo neustále mění a vyvíjí v závislosti na věku, prostředí a životním stylu. Když dosáhnete padesátky a šedesátky, měli byste věnovat pozornost několika důležitým změnám.

Úbytek svalové hmoty

Úbytek svalové hmoty související s věkem, známý také jako sarkopenie, zahrnuje postupný úbytek svalové hmoty s věkem (41, 42, 43, 44).

Ve věku 40 let ztrácíte každých 10 let v průměru 8 % svalové hmoty. Ve věku 70 let se tato míra zvyšuje až na 15 % za deset let (41).

Tento proces však můžete zpomalit prostřednictvím zdravého životního stylu, například dodržováním stravovacího režimu bohatého na bílkoviny a pravidelným posilovacím tréninkem (41, 42, 43, 44).

Úbytek kostní hmoty

S přibývajícím věkem se zvyšuje riziko osteopenie - neboli úbytku kostní hmoty souvisejícího s věkem.

Aby si vaše kosti udržely svou pevnost, procházejí přirozeným cyklem zvaným osteogeneze. Během tohoto procesu jsou kosti odbourávány speciálními buňkami zvanými osteoklasty a poté silněji obnovovány buňkami zvanými osteoblasty (45, 46).

Postupem času se tento proces stává méně účinným, což znamená, že se vaše kosti nemohou obnovovat tak rychle a efektivně. To vede k tomu, že kosti časem slábnou, což může mít za následek sníženou pohyblivost a vyšší riziko pádů (45, 46).

Zpomalený metabolismus

Přelomová studie zjistila, že rychlost vašeho metabolismu zůstává od 20 do 60 let věku relativně stabilní, ale po 60. roce života se začíná pomalu snižovat v důsledku úbytku svalové hmoty a dalších faktorů souvisejících s věkem (47).

Po padesátce a zvláště po šedesátce se zaměřte na zachování svalové hmoty prostřednictvím fyzické aktivity a správné výživy. Tyto postupy mohou také zabránit nadměrnému nárůstu tuku, jehož přílišné množství je spojeno se zvýšeným rizikem chronických onemocnění a urychlením stárnutí (48, 49).

Shrnutí:

  • S přibývajícím věkem začínáte ztrácet část svalové a kostní hmoty a váš metabolismus se začíná zpomalovat. Pravidelné cvičení a dostatečný příjem bílkovin a dalších živin mohou pomoci tyto procesy účinně oddálit.

Závěr

Po padesátce a zvláště po šedesátce se věnování zvýšené pozornosti výživě stává pro vaše celkové zdraví obzvláště klíčové.

Potraviny, které jíte, mohou pomoci podpořit dobré zdraví a zpomalit změny v těle související s věkem, jako je zpomalení metabolismu, úbytek svalové hmoty a úbytek kostní hmoty.

Snažte se zejména konzumovat stravu bohatou na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu a antioxidanty a zaměřte se na celozrnné, minimálně průmyslově zpracované potraviny. Může vám také prospět užívání multivitamínů nebo jiných doplňků stravy podle doporučení odborníka.

Mnohdy drobnými změnami ve stravě si můžete zajistit, že se vám bude zdravotně dařit i v dalších letech.

Nepoužívejte mikrovlnné trouby

Mike Adams, novinář a editor Natural News o mikrovlnách říká:

„Nárůst široce rozšířeného nedostatku živin v západním světě koreluje téměř dokonale se zavedením mikrovlnné trouby. Není to žádná náhoda.

Mikrovlnky ohřívají potraviny prostřednictvím procesu vytváření molekulárního tření, ale toto molekulární tření rychle ničí jemné molekuly vitaminů a fytoživin (rostlinných léčiv) přirozeně se vyskytujících v potravinách

Jedna studie ukázala, že mikrovlnami ozářená zelenina měla zničených až 97% nutričního obsahu (vitaminy a další rostlinné živiny, které brání vzniku nemocí, posilují imunitní funkce a zlepšují zdraví).“ „Jinými slovy, pojídání syrové brokolice poskytuje přírodní protirakovinnou medicínu, která je extrémně účinná v zastavování růstu rakovinových nádorů. Ale mikrovlnné ozáření brokolice protirakovinné živiny ničí a činí potravu „mrtvou“ a nutričně prázdnou. Existují dokonce určité důkazy, že ozařování ničí přirozenou harmonii molekul vody, což vytváří energetický vzorec chaosu ve vodě nacházející se ve všech potravinách. V podstatě běžný výraz „ozařování“ je velmi příhodný: používání mikrovlnky je jako házet na své jídlo atomovku a pak jíst spad. (Nicméně z pojídání mikrovlnami ozářeného jídla radiaci neobdržíte. Ale nedostanete ani příliš živin).“

Mikrovlná trouba a nástup obezity

Vynález mikrovlnné trouby a její masové přijetí populací se překrývá s nástupem obezity v rozvinutých zemích světa. Nejen, že mikrovlnka učinila pohodlnějším jíst více obezitu podporujících jídel, ale také ničila většinu nutričního obsahu těchto jídel, takže někteří spotřebitelé byli v trvalém stavu podvýživy a přejídání se. Jinými slovy, lidé jí příliš mnoho kalorií, ale ne dostatek skutečných živin. Na této skutečnosti se podílí i mikrovlnné trouby. Výsledkem je samozřejmě to, co vidíme dnes: epidemická výskyt cukrovky, rakoviny, srdečních nemocí, deprese, selhávání ledvin, nemoci jater, ....

Tyto nemoci jsou všechny způsobeny kombinací podvýživy a expozice toxickým chemikáliím (plus dalším faktorům, jako emocionální trauma, nedostatek pohybu atd.). Mikrovlny činí podvýživu prakticky automatickou, a nechat se vystavit toxickým chemikáliím je snadné, zkrátka stačí jíst zpracované potraviny (které jsou univerzálně vyráběny s přídavkem toxických chemikálií, které jsou vydávány za konzervanty, barviva, posilovače chuti atd.).

Ozařování mikrovlnami je technicky forma ozařování potravin. Zajímavé je, že lidé kteří říkají, že by nikdy nejedli „ozařované“ potraviny, se nijak nezdráhají a své jídlo strkají do mikrovlnky. Je to totéž (jež jiná vlnová délka záření). V podstatě mikrovlny byly původně zařazovány do „radarové části“ spektra. Dnes to zní podivně, že? Ale když se s mikrovlnami přišlo v 70. letech poprvé, byly hrdě propagovány jako radarové spektrum. Ozařujete své jídlo vysoce intenzivním radarem a to se zahřívá. To bylo považováno v 70. letech za zázrak kosmického věku. Pravděpodobně nejlepším způsobem ohřívání potravin je používat remosku a udržovat teplo co nejníže.

Mikrovlná trouba nutriční prvky totálně zničí

Mikrovlnka nefunguje, jak tvrdí reklama, jen tak mimochodem. Činí vaše jídlo horkým. Ale mechanismus, kterým je teplo vytvářeno, způsobuje vnitřní poškození jemných molekulárních struktur vitaminů a fytoživin. Minerály jsou nicméně celkem nezasaženy, takže stále dostáváte v ozářené potravě nějaký hořčík, vápník a zinek, stejně jako v neozářené potravě, ale veledůležité vitaminy B, anthokyaniny, flavonoidy a další nutriční prvky jsou mikrovlnami snadno zničeny.

Lidé, kteří používají mikrovlnku pravidelně, většinou kráčí po cestě degeneračních nemocí a celoživotního boje s obezitou. Čím více mikrovlnku používáte, tím horším se váš výživový stav stává, a tím pravděpodobněji budete diagnostikováni s různými nemocemi a dostanete léky, které vytvoří další zdravotní problémy.

Udělejte si laskavost: vyhoďte mikrovlnku, nebo i věnujte nějaké charitě, je mnohem snazší vyhnout se používání mikrovlnky, když ji kolem sebe nemáte. Když potřebujete něco ohřát, ohřejte to například v troubě nebo remosce (vyhněte se teflonu a nepřilnavým povrchům). A co lépe, snažte se i jíst syrovou nezpracovanou stravu. Pak dostanete tu nejlepší výživu.

Zde je několik vědeckých nálezů ohledně mikrovlnkovaných potravin:

  • Mikrovlnkou ozářené potraviny ztrácí 60-90% životního energetického pole a ozařování urychluje strukturální rozpad potravin
  • Ozařování vytváří rakovinu způsobující látky v mléce a obilovinách
  • Ozařování mění základní látky jídla, což způsobuje poruchy zažívání
  • Ozařování mění chemii jídla, což může vést k selhání lymfatického systému a degeneraci schopnosti těla chránit se proti rakovinovému růstu
  • Ozářené potraviny vedou k vyššímu výskytu rakovinových buněk v krevním řečišti
  • Ozařování změnilo rozklad základních látek, když byla syrová, vařená nebo zmrazená zelenina vystavena ozařování byť na velmi krátkou dobu a vytvořily se volné radikály
  • Ozářené potraviny způsobily rakovinový růst v žaludku a střevech, celkovou degeneraci periferních buněčných tkání a postupný rozpad zažívacího a vylučovacího systému u statisticky významného počtu lidí
  • Ozářené potraviny snížily schopnost těla využít vitaminy B-komplexu, vitamin C, vitamin E, základní minerály a lipotropika
  • Mikrovlnné pole v blízkosti mikrovlnky způsobilo také spoustu zdravotních problémů
  • Ohřívání připravených jídel v mikrovlnce na teplotu dostatečnou pro konzumaci, vytvořilo:

              d-Nitrosodietanolamin (velmi známou rakovinotvornou látku)

              destabilizaci aktivních proteinových bimolekulárních sloučenin

              vázací efekt na radioaktivitu v atmosféře

              rakovinotvorné látky v proteinovo-hydrosylatiových sloučeninách v mléce a zrninách

  • Mikrovlnné emise způsobily také změnu katabolického (rozkladného) chování glukosidu – a galaktosidu – prvků ve zmraženém ovoci, když je tímto způsobem rozmraženo
  • Mikrovlny změnily katabolické chování rostlinných alkaloidů, když jim byla syrová, vařená nebo zmražená zelenina vystavena dokonce i na velmi krátkou dobu
  • Rakovinu způsobující volné radikály se vytvořily v určitých molekulárních formacích stopových minerálů v rostlinných látkách, obzvláště v syrové kořenové zelenině
  • V důsledku chemických změn v potravinových látkách došlo k selhání lymfatického systému, způsobilo to degeneraci schopnosti imunitního systému chránit se před rakovinovým růstem
  • Nestabilní katabolismus mikrovlnami ozářených potravin změnil jejich základní potravinové látky, což vedl k poruchám zažívacího systému
  • Lidé konzumující "ozářené" potraviny vykázali statisticky vyšší výskyt rakoviny žaludku a střev, plus celkovou degeneraci periferních buněčných tkání, s postupným rozpadem funkce zažívacího a exkrečního systému

Expozice mikrovlnami způsobila významný pokles nutriční hodnoty všech studovaných potravin, obzvláště:

  • pokles biodostupnosti vitaminů B-komplexu, vitaminu C, vitaminu E, základních minerálů a lipotropik
  • destrukci nutriční hodnoty nukleoproteinů v mase
  • snížení metabolické aktivity alkaloidů, glykosidů, galaktosidů a nitrilosidů (vše základní rostlinné látky v ovoci a zelenině)
  • značné urychlení strukturální desintegrace ve všech potravinách

Takže pokud se přesto chystáte použít mikrovlnnou troubu raději odejděte z kuchyně. I americká FDA radila „nestůjte před mikrovlnkou delší dobu“. Probíhá spousta výzkumu mikrovlnných trub a účinků, jaké mohou mít na lidské tělo. Konečné studie zatím zveřejněny nebyly, ale pokud je výše uvedené určitým náznakem negativních účinků na potraviny, mohu si jen představit účinky na lidské tělo.

Takže pokud nemusíte mikrovlnku používat, tak to nedělejte. Kdyby jen proto, abyste si zachovali kvalitu a nutriční hodnotu svého jídla

Zdroj: NaturalNews.com

9. den po zalévání rostlin

vodou ozářenou mikrovlnami              čistou vodou

Studentky zkoumaly vliv domácí wi-fi sítě na rostliny

Jenn Savedge

15 leté studentky střední školy v Dánsku provedli experiment, který měl za úkol zjistit efekt záření z mobilních zařízení na rostliny. Experiment, který původně navrhla jedna ze studentek, podílející se na něm, vyvolal po vědecké komunitě značný rozruch.

Celé to původně začalo pozorováním a otázkou. Děvčata si totiž všimly, že když spaly se svými mobilními telefony poblíž hlavy, měly potom problémy s koncentrací ve škole následující den. Chtěli proto otestovat, jaký efekt má vliv záření z mobilního telefonu na lidi. Problémem však bylo, že jejich škola nedisponovala potřebným vybavením na provedení tohoto experimentu.

Proto se děvčata rozhodly, že namísto toho raději provedou experiment, který otestuje vliv mobilního záření na rostliny.

Jak experiment proběhl?

Studentky umístily šest táců, naplněných semínkami  řeřichy zahradní, do místnosti bez radiace a dalších šest táců do místnosti se dvěma wi-fi routry.

Podle kalkulací děvčat tyto dva routry produkovaly přibližně stejné množství záření jako jeden mobilní telefon. Po dobu následujiících 12 dnů studentky tácy pravidelně zalévaly a dbaly na to, aby měla všechna semena stejné podmínky pro svůj růst, včetně světla a teploty. Výsledky postupně sledovaly, měřily, vážily a fotografovaly.

Na konci experimentu byl výsledek více než jasný.

Rostliny a wi-fi

Jak ukazuje obrázek vpravo, oproti  kontrolnímu vzorku vlevo, semena řeřichy umístěné vedle wi-fi routrů nevyklíčily. Mnohé z nich dokonce kompletně uhynuly. Naproti tomu, semenům umístěným ve vedlejší místnosti mimo dosat routrů, se dařilo výborně. Vykonaný experiment získal studentkám prestižní vyznamenání v regionální vědecké soutěži. Mimo to zaujal i širokou vědeckou obec po celém světě.

Experiment vynesl studentkám účast v soutěži Mladí vědci. (Foto: Kim Horsevad)

Podle Kima Horsevada, učitele z Hjallerup Skole, kde se pokus s řeřichou uskutečnil, má profesor neurovědy ze švédského Karolinska Institute zájem experiment zopakovat v kontrolovaném profesionálním vědeckém prostředí.

Zdroj: Student Science Experiment Finds Plants Won’t Grow Near Wi-Fi Router

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY

S CERTIFIKÁTY

.

Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...
Kurkumin a trávicí systém Pokud bychom měli vyjmenovat pouze jedinou oblast, která v současnosti vyžaduje největší pozornost, pak by to určitě byl nemocný trávicí systém. Tato „vstupní brána k našemu...
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungly někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

 

BORELIÓZA, CHLAMYDIE... ÚNAVOVÝ SYNDROM

PŘÍRODNÍ POSTUP K UZDRAVENÍ

zde

REISHI

extrakt

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!

 

REISHI

spór

100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

REISHI

triterpen max

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

 

CORDYCEPS

extrakt

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

 

AŠVAGANDA

extrakt

Nejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

HERICIUM

extrakt

k

 

ETICKÝ KODEX

 České lékařské komory,  

který především zdůrazňuje etické principy lékařského povolání vůči pacientovi

 

Každý třetí český lékař trpí vážným syndromem vyhoření. Cítí se na dně a nenávidí své povolání i pacienty

Česká lékařská komora ve spolupráci s 1.lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v roce 2014

 

Nevěřte něčemu jen proto, že to řekl nějaký mudrc

Buddha

 
 

Představa je příčinou mnoha nemocí, ale víra je možnost léčení nemocí všech

Paracelsus

 
 

Nechte své léky ležet v chemické misce, jestliže dokážete léčit svého pacienta prostřednictvím stravy

Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda

Pokud nejsi připraven změnit svůj život, není ti pomoci

Hippocrates 460 - 377 př.n.l. - Hippokratova přísaha

 
 

Jsme tak živí a zdraví, jako je živá a zdravá strava, kterou se živíme a uzdravujeme

Dr.Vladimír Domen

 

 

Zdraví se nedá získat pasivně u lékaře, nebo v drogérii na rohu. Zdraví lze získat jen ukázněným způsobem života

Dr.René Dubos

 

 

Sami jsme tím nejlepším lékem

To, co den co den děláte, určuje, jakým způsobem a jak dlouho budete žít

Prof.dr.Kurt Tepperwein

základy odkyselení organismu

 

 

Nemoc není nic jiného, než pokus těla zbavit se morbidních látek

Thomas Sydenham, nesoucí předzdívku "anglický Hippocrates"

 

 

Nemoc je vyléčena jen pomocí Přírody, neutralizací a vyloučením smrtonosných látek

Prof.Dr.Hermann Boerhaave

 

JAREK NOHAVICA

v 02 Aréně

Pánbůh ztratil vliv...

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL, DRŽME SE.

 

Trojúhelník rozřežeme na kusy, které přeskládáme. Kampak nám ale zmizel jeden čtvereček?

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Více úžasný:

MUDr. Henry Bieler

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

ROZHOVOR S MUDr. SOŇOU PEKOVOU, Ph.D. - 8. červenec 2021

Globalisty cenzurované video nově na svobodném kanálu

 

KLINICKÉ TESTY LÉKŮ - PODVOD

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

 

MUDr. Ludmila Eleková: Vakcíny brzdí vývoj. Dříve děti mluvily souvisle od 2 let a dnes? Katastrofa! (1:58:35)

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama

___________________________________________________

Předpokládané trendy v užívání vitamínů a dalších doplňků stravy v roce 2021 ZDE

 

 

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

 

Jak platné v roce 2020 - 2021

 

PROTESTSONG

V DLOUHÉM ZATMĚNÍ

Ilona Czáková, Roman Horký a KAMELOT

(Oficiální videoklip - Premiéra: 1. 12. 2020)

Do této písně jsme vložili naše srdce a nevymyté mozky