
Ohromení vědci konečně přiznali, že vysoká průměrná délka života Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny
Amy Goodrich
Všichni sníme o dlouhém životě bez nemocí. Zatímco se průměrný věk v rozvinutých zemích pomalu zvyšuje, neplatí to tak docela o poklesu nemocnosti a zdravotních postiženích.
Jedna z posledních studií, publikovaných v časopise the British Medical Journal, ale možná odhalila klíč k té žádoucí dlouhověkosti. Není žádným tajemstvím, že mezi nejzdravější lidi na světě patří Japonci. Vykazují druhý nejvyšší dosahovaný věk a také obezita se mezi nimi vyskytuje pouze s četností 3,5%. Američané naopak zaujímají až 43. místo u dlouhověkosti a jejich obezita se nyní pohybuje kolem 35%.
Autoři zmíněné vědecké studie z Národního institutu pro zdraví a medicínu v Tokiu došli ke zjištění, že lidé stravující se podle japonského jídelníčku mají o 15% nižší pravděpodobnost úmrtí než ti, kteří se stravují jinak. Snížené riziko se přitom vztahuje především na mozkové mrtvice.
Japonské stravování
V roce 2005 vydala japonská vláda nová výživová doporučení založená na tradičním japonském způsobu stravování, který je založen na nízkém příjmu nasycených tuků a průmyslově zpracovaných jídel a na zvýšeném přísunu sacharidů, pocházejících ze zeleniny a obilnin.
Zatímco u nás je pro osvětu používáno zobrazování pyramidy nebo talíře, japonská doporučení se zobrazují v podobě rotujícího kužele s talíři. Vedle toho, že se takto podávají jasná pravidla pro stravování, je v tomto případě připomínána i důležitost tělesné aktivity a hydratace.
„Schéma založené na talířích je snadno pochopitelné nejen pro ty, kteří jídla připravují, ale i pro ty, kteří je konzumují,“ vysvětluje Kayo Kuratani - jeden z vedoucích výzkumného týmu z Národního institutu pro zdraví a medicínu v Tokiu. „V této prezentaci se využívá znázornění jídel na talířích, které se podávají u stolu a nikoliv potravin používaných jako suroviny. To je pak snadno pochopitelné i pro ty, kteří jídla vaří jen někdy.“
Úmrtnost nižší o 15%
Japonské stravovací návyky přitahují výživové specialisty už dlouhou dobu.. Průměrný věk japonských žen bývá 87 let a muži se dožívají 80 let. Ve srovnání s celosvětovými průměry 73 a 68 let je to skutečně výrazný rozdíl.
Mnoho vědců se dlouho domnívalo, že na dlouhověkosti Japonců se podílí hlavně jejich geny, avšak tým vedený Kayo Kuratanim nyní zjistil, že tím nejdůležitějším je strava.
V rámci prováděné studie byl po dobu 10 let sledován životní styl u 36 000 mužů a 43 000 žen. Všichni vyplnili podrobné dotazníky o svém životním stylu, zdraví a stravovacích návycích jak na začátku, tak i po 5-letém a 10-letém přehodnocení.
Na základě takto získaných informací mohli vědci vyhodnotit, nakolik se účastníci studie přibližují oficiálním stravovacím doporučením. Základním zjištěním pak bylo to, že lidé, kteří se řídí těmito zásadami, vykazují až o 15% nižší rizika úmrtí na kardiovaskulární choroby a mozkovou mrtvici.
Vědci upozorňují, že lidé, kteří konzumují hodně zeleniny a ovoce a k tomu dostatek ryb a masa, vykazují současně i nejlepší zdravotní stav. Současně i konstatují, že i když jsou ryby s masem ve stejné kategorii zavedených stravovacích doporučení, Japonci zkonzumují více ryb a ostatní zápaďané zase více vepřového a hovězího masa.
V závěru studie se uvádí: „Naše zjištění ukazuje, že vyvážená spotřeba energie, obilnin, zeleniny, ovoce, masa, ryb, vajec, sójových a mléčných výrobků, cukrovinek a alkoholických nápojů se podílí na dosahované dlouhověkosti u japonské populace tím, že snižuje hlavně rizika kardiovaskulárních onemocnění a mozkových příhod.“
Kayo Kuratani poznamenává, že japonský ministr zdravotnictví, práce a sociálních věcí provedl v roce 2010 významné úpravy v doporučeních. Japonci totiž do té doby konzumovali převážně bílou rýži, u které jsou známy souvislosti s mnoha chronickými chorobami. Upravená doporučení nyní uvádí, že sacharidy by měly tvořit 50-65% denní spotřeby potravin a že by Japonci měli dávat přednost celozrnným potravinám, jako je např. hnědá rýže.
Použité zdroje:
Originál: https://www.naturalnews.com/054207_longevity_Japanese_diet_epigenetic_factors.html
Odborníci z Harvardu prohlašují, že mléko není součástí zdravého stravování
Mléko je jedna z živočišných potravin, u které se podařilo vzbudit zřejmě nejsilnější dojem, že bez jeho konzumace se neobejdeme a že vynechat ho ze svého jídelníčku je nezodpovědné hazardování se zdravím (přestože více než polovina lidstva konzumaci mléka vůbec nezná a rozhodně jim nechybí). Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého jedení (Healthy Eating Plate), která je určena americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahrazuje překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu.
Zdůrazňují, že na rozdíl od předchozích doporučení,
není toto nové doporučení ovlivněno lobbisty z řad potravinářského průmyslu
a z potravinové pyramidy navrhuje úplně vyřadit mléko a mléčné produkty, zejména díky nebezpečí zvýšeného rizika rakoviny (častá spotřeba mléčných výrobků zvyšuje riziko rakoviny prostaty a pravděpodobně i vaječníků) a kvůli vysokému podílu nasycených tuků.
Experti z Harvardu ve své zprávě navrhují, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák (dvojnásobný obsah vápníku než v mléce a vyšší využitelnost), dále například ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
V roce 1992 byl vytvořen (Food Guide Pyramid) "průvodce potravinovou pyramidou" - tento jednoduchý obrázek propagoval prvky zdravé výživy. O obsahu se vyučovalo ve školách, psalo se o něm v mnoha článcích a obrázek byl vylepován na etiketách potravin.
Nicméně, informace obsažené v této pyramidě byly založeny na vratkých vědeckých důkazech a byly výjiměčně aktualizovány, aby odrážely výrazný pokrok v našem chápání souvislostí mezi stravou a zdravím.
Food Guide Pyramid v roce 2005 nahradil "MyPyramid". Kritici si ale stěžovali na nejasnost a matoucí obsah a tak v červnu 2011 došlo k nahrazení
"MyPlate". Tato nová pyramida
shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici
a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví nové informace v následujících letech pro zdravé stravování. MyPlate se změní tak, aby odrážel významné nové důkazy.
Zde jsou doporučení odborníků z Harvardu:
- polovinu jídel tvoří zelenina a ovoce, přičemž brambory se nepočítají jako zelenina pro zdravé stravování, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi
- čvrtinu tvoří celozrná strava, celá a neporušená zrna celé pšenice, ječmene, ovsa, hnědé rýže a potravin z nich vyrobených jako například celozrné těstoviny které mají nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu, oproti bílému chlebu, bílé rýži a dalším rafinovaným obilovinám
- čtvrtinu tvoří protein, nejlépe ryby (ne krmené v klecích antibiotiky), kuřecí maso (určitě ne z velkochovu), fazole a ořechy. Omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
- při přípravě stravy používejte zdravé rostlinné oleje - olivový, řepkový, sójový ... a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pamatujte si, že s nízkým obsahem tuku neznamená "zdravé"
- pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně
Zdroj: Healthy Eating Plate & Healthy Eating Pyramid
Více:
- Mléko, to je zvýšené riziko úmrtí a zlomenin - studie
- Soda bicarbona - noční můra farmaceutického průmyslu
- Jak se zdravě stravovat
- Nezdravá strava je stejně návyková jako heroin
- Experti varují: Pokud používáte Alobal, hrozí vám vážné následky
- Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé
- Vysoká průměrná délka života Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny
- Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli
REISHI
extrakt
REISHI
spór
REISHI
triterpen max
CORDYCEPS
extrakt
AŠVAGANDA
extrakt
který především zdůrazňuje etické principy lékařského povolání vůči pacientovi
Každý třetí český lékař trpí vážným syndromem vyhoření. Cítí se na dně a nenávidí své povolání i pacienty
Česká lékařská komora ve spolupráci s 1.lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v roce 2014
Nevěřte něčemu jen proto, že to řekl nějaký mudrc
Buddha
Představa je příčinou mnoha nemocí, ale víra je možnost léčení nemocí všech
Paracelsus
Nechte své léky ležet v chemické misce, jestliže dokážete léčit svého pacienta prostřednictvím stravy
Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda
Pokud nejsi připraven změnit svůj život, není ti pomoci
Hippocrates 460 - 377 př.n.l. - Hippokratova přísaha
Jsme tak živí a zdraví, jako je živá a zdravá strava, kterou se živíme a uzdravujeme
Dr.Vladimír Domen
Zdraví se nedá získat pasivně u lékaře, nebo v drogérii na rohu. Zdraví lze získat jen ukázněným způsobem života
Dr.René Dubos
Sami jsme tím nejlepším lékem
To, co den co den děláte, určuje, jakým způsobem a jak dlouho budete žít
Nemoc není nic jiného, než pokus těla zbavit se morbidních látek
Thomas Sydenham, nesoucí předzdívku "anglický Hippocrates"
Nemoc je vyléčena jen pomocí Přírody, neutralizací a vyloučením smrtonosných látek
Prof.Dr.Hermann Boerhaave
JAREK NOHAVICA
v 02 Aréně
Pánbůh ztratil vliv...
Trojúhelník rozřežeme na kusy, které přeskládáme. Kampak nám ale zmizel jeden čtvereček?
Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.
Jak se uzdravit z Boreliózy, Chlamydiózy...
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
100% REISHI- houba mládí a zdravé dlou h ověkosti
CORDYCEPS - silná imunita a nárust energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protichůdné zprávy o Mamografu - PROČ?
Klouby - Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme?
Lékaři se uzdravili z Roztroušené sklerózy
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Úspěšná léčba cukrovky 2.typu úpravou stravy - film odvysílaný na BBC 2
Sandřina Ú sp ěšná léčba rakoviny
- osobní příběh
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Zkušenosti s Úspěšnou léčbou boreliózy, chlamydiózy...
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum
Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid-19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín
PROTESTSONG
V DLOUHÉM ZATMĚNÍ
Ilona Czáková, Roman Horký a KAMELOT
(oficiální videoklip)
Do této písně jsme vložili naše srdce a nevymyté mozky
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azytromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace) u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
KLINICKÉ TESTY LÉKŮ - PODVOD
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY
Z DUANWOOD RED REISHI
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
JAREK NOHAVICA
ZADEK JAK ŽOK
A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA
Jak platné v roce 2020