Proč může po konzumaci červeného vína bolet hlava

- Pixabay

Barbora Nová

Flavanol quercetin může být příčinou bolestí hlavy, které někteří lidé po pití červeného vína mají. 

  • Podle nové studie ovlivňuje sloučenina obsažená v červeném víně způsob, jakým tělo metabolizuje alkohol, což může způsobovat bolesti hlavy.
  • Červené víno způsobuje bolesti hlavy častěji než bílé víno, a to kvůli vyššímu množství histaminů, tříslovin a quercetinu.
  • Pro minimalizaci bolestí hlavy odborníci doporučují pít bílé víno, zůstat hydratovaný a vyhnout se pití na lačný žaludek.

Během svátků je víno obvykle nejoblíbenějším alkoholickým nápojem. Bohužel u některých lidí může i malé množství vína - zejména červeného - způsobit bolest hlavy.

Nová studie, publikovaná 20. listopadu 2023 v časopise Scientific Reports, zkoumala důvod, proč červené víno způsobuje bolesti hlavy ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji, které nemají stejný účinek. Vědci zjistili, že bohatý obsah flavonolů v červeném víně, konkrétně quercetinu, ovlivňuje způsob, jakým tělo metabolizuje alkohol, což může vést k bolesti hlavy (1).

Zajímavé je, že quercetin je antioxidant, který se nachází v ovoci, jako jsou hrozny a zelenina. V kombinaci s alkoholem však může mít negativní vedlejší účinky.

"Nejzajímavějším aspektem této nové studie je to, že účinek quercetinu není přímý," uvedl vinařský chemik a odpovídající autor studie dr. And rew Waterhouse, emeritní profesor na katedře vinařství a enologie Kalifornské univerzity v Davisu. "Jinými slovy, zjistili jsme, že 'viníkem' je glukuronid quercetinu, ale pokud byste ho konzumovali v jiné potravině, hlava by vás nebolela."

"Podle naší hypotézy se bolest hlavy objeví pouze při současné konzumaci quercetinu a alkoholu. Myslím, že právě proto trvalo tak dlouho, než se to podařilo vyřešit."

Co způsobuje bolesti hlavy způsobené červeným vínem?

"Červené víno obsahuje ve srovnání s bílým vínem více tříslovin a histaminů, které jsou faktory přispívajícími k bolestem hlavy," uvedla doktorka MaryAnn Maysová, neuroložka z Clevelandské kliniky. 

"Quercetin nový potenciální faktor, další viník toho, proč lidé pociťují bolesti hlavy po pití červeného vína."

Konkrétně quercetin mění formu, když je metabolizován s alkoholem.

"Problémy vznikají při interakci quercetinu s alkoholem během metabolismu, protože se přeměňuje na jinou formu - glukuronid quercetinu," uvedla Carolyn  Stolteová, certifikovaná zdravotní sestra z Mercy Personal Physicians v Baltimoru ve státě Maryland.

"Vědci zjistili, že tento metabolismus vede k hromadění acetaldehydu - zavedeného toxinu. To způsobuje klasické příznaky zčervenání, bolesti hlavy a nevolnost, které jsou běžně spojovány s červeným vínem," vysvětlila.

Historicky se má za to, že červené víno obsahuje také vyšší množství histaminů a tříslovin než víno bílé, na které mohou být někteří lidé citliví, dále uvedla Carolyn Stolteová. U osob se sklonem k bolestem hlavy může i malé množství vína vyvolávat bolesti kvůli quercetinu.

Kromě toho je obsah quercetinu ovlivněn pěstováním hroznů, přičemž vystavení slunečnímu záření během růstu může vést k vyššímu obsahu quercetinu.

"Když konzumujeme alkohol, naše tělo se rychle pustí do práce, aby ho rozložilo na jiné sloučeniny, kterých se snáze zbaví," řekl dr. Nate Wo od, instruktor medicíny a odborný pracovník v oblasti lékařského vzdělávání v sekci všeobecného vnitřního lékařství na Yale School of Medicine.

"Jedna z těchto sloučenin se nazývá acetaldehyd. Acetaldehyd je známý tím, že způsobuje mnoho nepříjemných příznaků kocoviny, které všichni známe, včetně bolestí hlavy. Naštěstí si naše tělo vytváří enzym, který acetaldehyd také odbourává. Jmenuje se aldehyddehydrogenáza."

    "Pravděpodobně znáte ve svém životě někoho, na koho alkohol působí silněji. Když se napijí, jsou velmi zarudlí. Zdá se, že nedokážou pít tolik jako ostatní, a když se napijí, mohou mít horší bolesti hlavy. U některých je to způsobeno genetickou odchylkou, která způsobuje, že aldehyddehydrogenáza pracuje méně efektivně. V důsledku toho se v jejich těle rychleji hromadí acetaldehyd a kocovinu prožívají silněji."

    - Dr. Nate Wood

Podobný účinek může mít i derivát quercetinu obsažený v červeném víně, tzv. quercetin-3-glukuronid. Nový výzkum ukazuje, že skutečně blokuje aldehyddehydrogenázu.

Stejně jako u těch, kteří mají genetickou odchylku, pak aldehyddehydrogenáza nepracuje příliš dobře, hromadí se acetaldehyd a následují bolesti hlavy. Protože se ukázalo, že červené víno obsahuje více tohoto derivátu quercetinu než víno bílé, mohlo by to vysvětlovat, proč se předpokládá, že červené víno způsobuje větší bolesti hlavy než víno bílé.

Proč jsou někteří lidé náchylnější k bolestem hlavy z vína než jiní?

Za prvé je důležité si uvědomit, že "existují dvě části metabolismu alkoholu: alkoholdehydrogenáza a acetaldehyddehydrogenáza," uvedla dr. Maysová. "Quercetin by mohl tento metabolismus blokovat, tím by mohlo dojít k nahromadění acetaldehydu."

V úvahu je třeba vzít také genetickou složku, protože některým jedincům může chybět enzym, který dokáže metabolizovat alkohol ve víně, což zahrnuje odbourávání histaminů. Tito jedinci jsou náchylnější.

Východoasijská genetika a alkohol

Například přibližně 40 % východoasijské populace se setkává s nežádoucími reakcemi na pití alkoholu, včetně zarudnutí obličeje a bolestí hlavy. Konkrétně mají dysfunkční formu aldehyddehydrogenázy (2).

Když někteří východní Asiaté pijí, hladina acetaldehydu v jejich krvi je vyšší a způsobuje více negativních vedlejších účinků alkoholu: zrudnutí v obličeji, bolesti hlavy, zrychlený tep a nevolnost.

U nich budou účinky červeného vína na organismus pravděpodobně podobné jako u jiných druhů alkoholu. Derivát quercetinu nemá možnost vyvinout žádný blokační účinek na jejich enzym aldehyddehydrogenázu, protože tento enzym již nefunguje.

Ti, kteří mají v těle funkční formu aldehyddehydrogenázy, však mohou při konzumaci červeného vína zaznamenat horší bolesti hlavy ve srovnání s jinými druhy alkoholu. Je to způsobeno tím, že derivát quercetinu blokuje funkční aldehyddehydrogenázu v jejich těle.

"Naše chápání toho, proč jsou někteří jedinci náchylnější k bolestem hlavy vyvolaným vínem, se stále vyvíjí," uvedla Carolyn Stolteová.

"Nový výzkum naznačuje, že může existovat genetická složka ovlivňující citlivost na víno. Způsob, jakým lidé metabolizují sloučeniny, jako jsou histaminy, třísloviny a quercetin, se liší, což by mohlo souviset s jejich individuální genetickou výbavou.

Je také důležité vzít v úvahu celkový zdravotní stav a zdravotní potíže jedince.

Například u osob se základní migrénou je v porovnání s běžnou populací vyšší pravděpodobnost, že budou mít bolesti hlavy vyvolané vínem. To chtějí vědci z Kalifornské univerzity v budoucnu více prozkoumat.

Ženy mohou být náchylnější k bolestem hlavy

"Ženy mají více tělesného tuku než muži, který ukládá alkohol," uvedla Dolores Woodsová, registrovaná dietoložka z UTHealth Houston School of Public Health.

 "Ženy mají také v krvi nižší obsah alkoholdehydrogenázy (enzymu, který metabolizuje alkohol), takže ženám trvá déle, než alkohol metabolizují, než mužům."

Jak minimalizovat bolesti hlavy způsobené pitím vína

Dr. Maysová doporučuje dodržovat následující zásady:

  • Vyhýbejte se červenému vínu, pijte bílé víno (vyhýbejte se mu nebo ho používejte v malém množství).
  • Vybírejte si kvalitní vína. Méně kvalitní vína mohou mít vyšší obsah cukru.
  • Vyhněte se pití na lačný žaludek.
  • Praktikujte pravidlo 1:1 (sklenka vína a pak sklenka vody nebo doušek vína a pak doušek vody).

Je také důležité si uvědomit, že některá červená vína jsou lepší než jiná. Dr. Maysová doporučuje pinot noir. "Pinot noir je lepší volbou ve srovnání s víny, jako je cabernet. Může to být způsobeno tím, že má nižší množství tříslovin. Svou roli mohou hrát také určité hrozny nebo oblasti pěstování."

Pokud však jde o konkrétní druhy červeného vína, je třeba provést další výzkum.

Co se týče bílých vín, doporučuje se: "Sauvignon blanc, chardonnay nebo šumivá vína, protože mají nižší obsah histaminů.

Bílá vína mají nižší obsah tříslovin. Pokud si myslíte, že bolesti hlavy způsobují siřičitany, logicky zkuste víno bez přidaných siřičitanů.

Závěr

Nový výzkum ukazuje, že sloučenina quercetin obsažená v červeném víně ovlivňuje způsob, jakým tělo metabolizuje alkohol, což může mít za následek bolesti hlavy.

Červené víno má větší šanci způsobit bolesti hlavy kvůli vyššímu množství tříslovin, quercetinu a histaminů.

Pro snížení rizika bolestí hlavy odborníci doporučují přejít na bílé víno, pít hodně vody a vyhnout se pití na lačný žaludek.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 29 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života